Az ősi kultúrák találkozóhelyén nyílt meg a Sámándob + videó

Teljesen újjászületett a milánói világkiállítás egykori magyar pavilonja.

Forrás: Szoljon.hu2024. 03. 01. 12:00
Sámándob
Sámándob Forrás: Új Néplap/Daróczi Erzsébet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulturális központként nyílt újra Karcagon a Sámándob, a 2015-ös milánói expó magyar pavilonja – számolt be róla a Szoljon.hu. Az épületet a világkiállítás után hazaszállították, és néhány évig szétszedve várta, hogy újra régi fényében tündökölhessen. A Magyarországot egykor képviselő ikonikus épület hazai újraépítése 2022-ben kezdődött el, s a munkálatoknak köszönhetően jött létre a több mint kétezer négyzetméteres épületben a Karcag Kincse Művészeti és Konferenciaközpont. 

Sámándob
A Sámándob a jövőben kulturális központként működik majd. Fotó: Új Néplap/Daróczi Erzsébet

Mint a portál írja, az épület két megjelenési elemből áll, a középső, lapos tetős részből és a két szélső, hengeres szakaszból, amelyhez csatlakozik egy vasbeton tartószerkezetű pihenőlátványosság és egy kültéri színpad. Az épületben irodák, rendezvényterem és belső színpad is helyet kapott, ami előadások, kiállítások, konferenciák megtartására, hagyományőrző rendezvények lebonyolítására is alkalmassá teszi a Sámándobot. A legfelső szinten pedig kávézó várja a látogatókat. 

Mint a csütörtöki megnyitón Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a jövőben az épület a helyiek szellemi központjaként szolgálhat. Az építészeti alkotás abban a szintén megújult Erzsébet parkban kapott helyet, amely szabadidős és kulturális programok színhelye. A miniszter hozzátette: Karcag a Nagykunság fővárosaként különleges helyszín, amely az ősi kultúrák találkozóhelyeként írta be magát a történelemkönyvekbe. 

A kunokon, jászokon keresztül ez a város ma is a magyarság közép-ázsiai gyökereit jeleníti meg, olyan karakterjegyeket, amelyek változatlanul hozzátartoznak a magyarság történetéhez, ezeréves európai, ugyanakkor Ázsiából eredő kettős identitásához. Ezért a Sámándobként ismert szimbolikus épület jó helyre, az ország talán legmegfelelőbb pontjára került

 – fogalmazott. 

A város polgármestere, Szepesi Tibor elmondta: – Az épület erőt, energiát, az alföldi területen letelepedett kunok életérzését, világlátását sugározza, így megtestesítője annak az ősi kultúrának, amelynek gyökerei a távoli keleten keresendők, s melyek generációkon átívelve is itt maradtak közöttünk.

 

Borítókép: A Sámándob (Fotó: Új Néplap/Daróczi Erzsébet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.