Zenei időutazás

Az Orgonák éjszakáján, május 18-án mutatkozik be először közönség előtt a Pannonhalmi Bencés Főapátság két nemrégiben rekonstruált orgonája. A harmadik barokk hangszer is igazi kuriózum, hiszen ez a hazánkban ma fellelhető harmadik legöregebb orgona, az 1710-es években építette Martin Zorkovsky. A több száz éves orgonák abban is különlegesek, hogy valóban a korabeli barokk hangzást keltik életre.

2024. 04. 06. 9:00
Pannonhalmi Főapátság
A Pannonhalmi Főapátság temploma Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 18-án, az Orgonák éjszakáján felhangzó koncert több szempontból is kivételes. A hangszereket a felújításukat vezető orgonaszakértő, Homolya Dávid szólaltatja meg, Vadász Attila orgonaművésszel közösen; az egyedülálló zenei esemény a főapátság impozáns klasszicista teremkönyvtárában lesz majd hallható. A hangversenyre a művészek ritkán előadott 17. századi zeneművekkel készülnek, egy kortárs darabbal kiegészítve a műsort; többek között Bach és Vivaldi darabjai is felhangzanak. 

orgona
Az orgonakoncert a főapátság könyvtárában lesz hallható (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

Aki számos régi orgonát megmentett

Homolya Dávid orgonistaként maga is rendszeresen ellát egyházzenei szolgálatot, orgonaszakértőként pedig igazi hiányszakmában végez ismeretterjesztő, építő munkát. 

Számos kiváló, értékes hangszert megmentett már a Kárpát-medencében a pusztulástól, köztük az Orgonák éjszakáján hallható három pannonhalmi hangszert is. 

Egyébként Homolya vezetése mellett újult meg a főapátság negyedik orgonája is, melyet június 8-án, a Múzeumok éjszakáján hallhatnak az érdeklődők a Boldogasszony-kápolnában, a Főapátsági orgonahangverseny-sorozat részeként. A rendezvénysorozat következő két koncertjének a Szent Márton-bazilika ad otthont, mely idén nyolcszáz éves. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.