World Nature Photography Awards 2024 – Szulák és dühös halak

A világ egyik legfontosabb természet-és vadfotósversenyének, a World Nature Photography Awards 2024-nak a döntnökei nemrég hirdették ki az idei nyerteseket. A fődíjat Tracy Lund kapta, aki a skót Shetland-szigeteken készítette el a győztes pályaművet, a Szulák a víz alatt című képét.

2024. 04. 06. 21:00
Vízalatti szulák. Tracy Lund fotója
Vízalatti szulák.Tracy Lund fotója, amely 2024-ben elnyerte a fődíjat a World Nature Photography Award című természetfotós versenyen. Fotó: Tracy Lund Forrás: World Nature Photography Awards
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kategóriák

2020-ban rendezték meg először World Nature Photography Awards elnevezésű megméretést, és mint azóta minden évben, idén is számtalan pályamű készült el. 

Ezek közül lett a legjobb az ítészek szerint Tracy Lund képe, amely egyébként a madarak viselkedése kategória győztese is egyben.

A természetfotós-versenyen számos kategóriában hirdetnek győztest, mint például az emlősök viselkedése, állatportrék, ember és természet, víz alatti világ. 

Pavlos Evangelidis - 'Catch of the day'
Fotó: Pavlos Evangelidis/World Nature Photography Awards

 

 

Magyar díjazottak

 

Tavaly két magyar fotós is elismerést kapott a versenyen, a madarak viselkedése kategóriában Aranyossy Tamás második lett, az állatok az élőhelyükön kategóriában Horváth Ádám pedig harmadik helyezést ért el. 

A World Nature Photography Awards mellett több hasonló pályázaton indulhatnak a vállalkozókedvű fényképészek, ilyen például a The Nature Conservancy nevű szervezet megméretése, ahol tavaly egy magyar fotós, Litauszki Tibor kapta a legjobbnak járó elismerést. 


 

Alex Brackx: Az utolsó pillanatok
Alex Brackx: Those last seconds/World Nature Photography Awards

 

Bátorság és kitartás

A természetfotósok dolga nem könnyű, hiszen ez az egyik legköltségesebb ága szakmájuknak, ráadásul kivételes elhivatottság, türelem és kitartás kell egy-egy jól sikerült kép elkészítéséhez. A tanulási folyamat is hosszú; 

egyrészt meg kell ismerni annak a fajnak vagy akár annak az egyednek a szokásait, amelyről fotót akar készíteni,

másrészt sok ezer „kattintás” kell ahhoz, hogy minden fortélyát kitanulja mesterségének, művészetének. Megmutatunk párat a győztes fotók közül, fantasztikusan látványosak. Érdemes elgondolkodni: vajon mi mernénk egy ilyen dühös hallal farkasszemet nézni? 

Dühös hal
Fotó: Nicolas Remy/World Nature Photography Awards

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.