Megvannak az év legszebb madárfotói

Díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított, január közepéig látható kiállítás megnyitójával zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2023 fotópályázat. A magánszemélyek kezdeményezésére indult, kétfordulós fotópályázatra mintegy 2500 fotó érkezett.

Forrás: MTI2023. 11. 06. 13:00
null
Landing gull Fotó: Csaba Tokolyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Birdo – Az év madárfotósa verseny Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázat kiírói szeretnék elérni, hogy bővüljön a madarakat szerető és védő, elkötelezett emberek köre. A pályázaton kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadnak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban és természetes mozgásukban nem akadályozta. A madárfotósok 10 különböző kategóriában versenyezhettek, nevezési díj nélkül.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az Óriások csarnokában megtartott díjátadón összesen 51 alkotás, kategórianyertes és különdíjas fotók kaptak elismerést.

Ebben az évben bővült a Dokumentum kategóriába nevezők köre, növelve az esélyét annak, hogy jövőre még többen nyújtsanak be madár- és élőhelyvédelmi projekteket bemutató fotósorozatot.

A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo – Az év madárfotósa 2023 cím birtokosa Daróczi Csaba természetfotós lett, aki a második fordulóba jutott fotóival összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. Az év ifjú madárfotósa 2023 címet Koncz-Bisztricz Tamás érdemelte ki. Az év madárfotója díjat Horváth Tibor Szerelem a tavon című alkotása nyerte el – olvasható az összegzésben.

Daróczi Csaba Trigonometria című első helyezett felvétele

A pályázat értékelését az idén nyolctagúra bővült, neves fotósokból és madarászokból álló szakmai zsűri végezte, elnöke Imre Tamás természetfotós volt. A zsűri új tagja a díjátadó házigazdája, egyben a pályázat egyik szakmai támogatója, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, Sós Endre. 

A zsűritagok a második fordulóba jutott több mint 500 alkotást pontozták, így alakult ki a végeredmény.

A díjátadó ünnepség a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult. A látványos madárfotókat bemutató tárlat a Csillagtérben egészen január közepéig megtekinthető a budapesti állatkert rendes nyitvatartási idejében. A verseny szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Főváros Állat- és Növénykert, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója pedig a Természetfotó Magazin.

Ide kattintva megnézheti a díjnyertes fotókat. 

Borítókép: Sirályszimmetria (Fotó: Tökölyi Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.