A magyar Walt Disney – portréfilm készül Dargay Attiláról

A magyar animáció egyik legnagyobb mesteréről, Dargay Attiláról, Vuk és Lúdas Matyi alkotójáról portréfilm, egy 50 éve házas párról Fodor Tamás és Nagy Mari főszereplésével rövidfilm készül. Fikciós filmen kel életre a Covid-időszak egy intenzíves orvos történetével és a taxis hiénák élete a budapesti éjszakában Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul főszereplésével. Ezeket a magyar filmeket várhatjuk a jövőben.

Forrás: NFI2024. 06. 21. 12:30
Dargay Attila
Vukot is Dargay Attila teremtette meg. Forrás: NFI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) egyik legfontosabb vállalása a televíziós és streamingbemutatásra készülő alkotások támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt években a mozifilmek mellett több mint háromszáz tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotás megvalósulását támogatta a tévéjátékoktól az animációs sorozatokig széles műfaji palettán. A Televíziós Döntőbizottság legutóbb újabb négy produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

Dargay Attila
Freund Ádám a taxis hiénákról forgat filmet. Fotó: NFI

A diák Oscar-jelölt Földiek alkotója, Freund Ádám szeptemberben kezdi forgatni első játékfilmjét Hiénák címmel. A sok humorral átszőtt filmdráma a köznyelvben csak hiénákként ismert budapesti taxisok között játszódik. A több egymásba fűzött szálon futó történet hősei egyszerű, hétköznapi kisemberek. A főbb szerepekben Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul lesznek láthatók. A Hiénák a tervek szerint 2025 végére készül el, a Lupa Pictures produkcióját 542 millió forinttal támogatta az NFI. 

Fulladás címmel forgat játékfilmet Vámos Zoltán orvos, filmrendező, a történet főhőse egy intenzív osztályon dolgozó orvos, aki nap mint nap élet és halál kérdésében dönt, segíti a gyógyulást, enyhíti a szenvedést és biztosítja a méltóság megőrzését. Amikor lecsap a Covid, a halálos vírus felforgatja az orvos életét, akinek végzete a jelleme és választott hivatása lesz. A B&L Line által gyártott film 450 millió forintos NFI-támogatással készül. 

Kenéz Ágoston kísérleti rövidfilmje, a Flódni egy idős házaspár történetét meséli el bábokkal. A házaspár 50 év óta egyetlen éjszakát sem töltött egymás nélkül, ezért amikor a feleség kórházba kerül, a férj nem tud aludni. Mindennap meglátogatja feleségét, abban a reményben, hogy végre felébred, és elmehetnek együtt a cukrászdába. A filmet a Színfolt Film gyártja 12,6 millió forintos NFI-támogatással. 

A magyar Walt Disney – Dargay Attila portréfilmje címmel készül dokumentumfilm Ballai András rendezésében. 

Az alkotás emléket állít a Vuk, a Lúdas Matyi, a Szaffi és megannyi legendás, örök életű animációs film alkotójának, akinek életműve meghatározó mérföldköve az idén 110 éves magyar animáció történetének.

 A portréfilm bemutatja Dargay Attila munkásságát, megvizsgálva a későbbi alkotókra és a nagyközönségre tett hatását is. A filmet 25 millió forintos NFI-támogatással gyártja a Filmarin. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.