Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Ellepték a kék vércsék a Magyar Zene Házát

 A kék vércse nagyon furcsa madár. A legtöbb sólyomfélétől eltérően telepesen költ, egész évben – még a vonulás során is – rendkívül szociális, az éjszakákat gyülekezőhelyeken tölti. Hazánkban legfeljebb néhány ezer példányt számlál egy-egy ilyen őszi gyülekező, de a közelmúltban magyar kutatók egy eldugott angolai kisváros mellett elképesztő felfedezést tettek.   

2024. 06. 11. 11:00
Jelenet a filmből. Forrás: MZH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A National Geographic és számos hazai cég, civil szervezett segítette azt a 2023 márciusában lezajlott utat, amikor kutatók és filmesek közösen Angolába utaztak, hogy megörökítsék ezt a madárvilágban is rendkívül ritka jelenséget. 

Amerre néztünk, mindenhol kék vércsék borították az eget. Ezres, tízezres csapatokban gyülekeztek. Katartikus élmény volt 

– nyilatkozta Palatitz Péter, az MME kékvércse-védelmi koordinátora a felfedezést követően. 
 

Dr. Palatitz Péter beszédet tart a megnyitón.
 Palatitz Péter, az MME kékvércse-védelmi koordinátora (Forrás: MZH)

Szeretnénk, ha minél több ember élhetné át ezt az egyedülálló természeti jelenséget, ezért a Magyar Zene Házával közreműködve különleges vetítéseket szerveztünk. Június 5-től kezdődően két hétig (majd szeptembertől újra) egy különleges térben, a Zene Háza Hangdómjában láthatóak a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén készült egyedülálló, a teljes látóteret betöltő, 360 fokban kivetített felvételek. A premiervetítést megelőző megnyitó ünnepségen beszédet mondott José Filipe angolai nagykövet, Nagy István agrárminiszter nevében Schmidt András osztályvezető, és ifj. Vitray Tamás, a National Geographic főszerkesztője.  

A FALCOPOLIS filmeket és a bevezető előadást tartalmazó 45 perces műsor felejthetetlen élményt nyújt a természet szépségei iránt fogékony látogatóknak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.