Elhunyt a Filmvilág főszerkesztője

Életének 69. évében kedden elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője – tudatta a szerkesztőség szerdán a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2024. 06. 12. 18:00
Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője.
Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője. Fotó: M. Schmdt János Forrás: MW archívum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap főszerkesztője a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársa volt, Schubert Gusztáv több mint négy évtizeden át dolgozott a szerkesztőség tagjaként, előbb rovatvezető (1986), majd főszerkesztő-helyettes tisztségben (1998–2010).

Schubert Gusztáv négy évtizeden keresztül dolgozott a Filmvilág szerkesztőségében.
Schubert Gusztáv négy évtizeden át dolgozott a Filmvilág szerkesztőségében. Fotó: M. Schmidt János/MW-archívum

Balázs Béla- és Cs. Szabó László-díjas filmes szakíróként a lap létrejöttének legfontosabb közreműködőjét jelentette, legyen szó a tartalmi összetételről, az egységes színvonal biztosításáról, valamint a technikai és anyagi feltételek megteremtéséről. Schubert Gusztáv példaértékű, fáradhatatlan küzdelmet folytatott a Filmvilág fennmaradásáért. 

Nem csupán főszerkesztői pozíciójában, de már jóval azelőtt is a Filmvilág meghatározó munkatársa, a motorja volt – és amennyiben rajtunk múlik, ezután is az marad

– írják a szerkesztőség tagjai.

Schubert Gusztáv 1955. december 3-án született Dunaújvárosban. 1980-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának irodalom-történelem szakán. 1980-tól 1985-ig - magántanárként – irodalmat tanított, 1981 óta publikált, 1986-tól a Filmvilág rovatvezetője, 1998-tól főszerkesztő-helyettese, 2010-től főszerkesztője volt.

Munkáját 1999-ben Balázs Béla-díjjal, 2021-ben Cs. Szabó László-díjjal ismerték el.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.