Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Scorsese az ősei földjén forgatja legújabb filmjét

Visszatér nagyszülei szülőhelyére, Szicíliába az Oscar-díjas rendezőlegenda. Martin Scorsese legújabb filmjében ókori hajóroncsok után kutat.

Forrás: Variety2024. 06. 17. 15:30
Scorsese
Martin Scorsese. Fotó: AFP/NurPhoto/Massimo Valicchia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Scorsese 81 évesen sem pihen. A legendás rendező ezúttal egy dokumentumfilmen dolgozik, amely Szicília partjainál elsüllyedt ókori hajóroncsok titkait tárja fel. Az olasz származású Scorsese a forgatás miatt vissza is tér ősei földjére, Polizzi Generosa városába, ahol apai nagyszülei születtek. 

Scorsese
Itt is forgat majd Scorsese: Héra temploma a Selinunte régészeti parkban. Fotó: AFP/Marco Simoni

Az egyelőre cím nélküli film Lisa Briggs régész kutatásain alapul, aki a földi mellett a vízalatti kutatás szakértője is. Az általa alkalmazott DNS-elemzéses módszer képes a múlt olyan titkait is feltárni, amiket sokáig csak találgatni tudtak: a hajóroncsokban előkerült tárgyak vizsgálatával rekonstruálható a hajók, a rajtuk szolgáló tengerészek, a rakományok és a tengeri kereskedelem története is. 

A Variety úgy tudja, 

a forgatás ezen a nyáron kezdődik és felszíni, valamint tenger alatti helyszíneken zajlik majd, beleértve a Szicíliai-szorost, a Trapani kikötővárost övező területet.

Itt, Szicília északnyugati sarkánál, Maracusa közelében fedezték fel nemrégiben a Maracusa 2 nevű hajó roncsát, amely valószínűleg a III. században süllyedt el. Szintén a forgatási helyszínek között van a régészeti park Selinuntéban és Marsalában, Cusa barlangjai és Pantelleria apró szigete. A kiválasztott helyszíneket az köti össze, hogy mindegyiken jelen van a történelem, így a középkori Erice városában és a már említett Polizzi Generosában, ahol Scorsese nagyszüleinek otthona volt, mielőtt kivándoroltak volna New Yorkba a századfordulón. A Scorsese-film forgatását lelkesen fogadták a helyi hatóságok is, akik minden régészeti parkot és lelőhelyet elérhetővé tettek a forgatócsoport számára. 

Az alig háromezres lakosú Polizzi Generosa polgármestere, Gandolfo Librizzi a Facebookon azt írta, Scorsese stábjával már több mint egy éve dolgoznak az előkészületeken. Hozzátette, a film jó lehetőség lesz arra is, hogy díszpolgári címet adományozzon Scorsesének a hellén nekropoliszáról, középkori várkastélyáról, valamint a Dolce and Gabbana divattervező páros egyik tagja, Domenico Dolce szülőhelyeként ismert város nevében.  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.