Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Munkácsy jegyében telik a Múzeumok éjszakája Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum újonnan nyíló Munkácsy-kiállítása jelenti a Múzeumok éjszakája kiemelt látványosságát szombaton Szegeden. A tárlaton a művész több mint nyolcvan alkotása, a festmények mellett rajzok és grafikák láthatók.

2024. 06. 18. 15:00
Munkács Mihály a műtermében egy korabeli fotón. A Móra Ferenc Múzeumban megnyíló kiállításon a művész nyolcvan alkotása látható. Forrás: Wikimédia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedűs Anita, a közgyűjtemény sajtóreferense elmondta, hogy a hagyományokhoz híven az év egyik legrövidebb éjszakáján változatos programok várják a látogatókat a kiállítóhelyeken és a Kultúrpalota előtti parkban is.

Az új Munkácsy-kiállítást – melyen a művész több mint nyolcvan alkotása, a festmények mellett rajzok és grafikák láthatók – zenés felvonulás köszönti. A Dugonics térről induló menetet a Pavane történelmi táncegyüttes és a Suhancok néptáncegyüttes vezeti, de bárki csatlakozhat hozzá. 

 

A múzeum előtt fölállított színpadon a néptáncelőadások mellett tartanak párbajbemutatót, munka közben megfigyelhetők a hajszobrászok, divatbemutatót rendez a Romani Design, versenyen választják ki a leglátványosabb extrém hajviseletet, és nem maradhat el a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó tűzugrás sem. A programokat a Varga Helena Band koncertje zárja.

A múzeumban óránként indulnak tárlatvezetések a Munkácsy-kiállításon, A jólfésültség története című tárlaton, de szakemberek mutatják be az új néprajzi állandó kiállítást, a természettudományi gyűjteményt, valamint az intézmény névadóját megidéző tárlatot is. 

A Fekete házban tárlatvezetéseken kalauzolják a vendégeket a Romani Design ruhái között, a Vármúzeumban pedig a Szeged történetét bemutató állandó tárlaton. 

A Reök-palotában interaktív módon, testközelből ismerhetik meg a szecesszió és az építtető Reök-család szellemiségét a résztvevők. A palotasétákon nemcsak az egyedi épület zegzugait járhatják be a látogatók, de különlegességeket is felfedezhetnek a jubileumi, XX. Táblaképfestészeti biennálén kiállított kortárs festményeken.

A Somogyi-könyvtár kedvezményes beiratkozási akcióval, divatbemutatóval, kézműves workshoppal, valamint játékos gyermekprogrammal várja látogatóit, akik a többi közt bepillanthatnak a közgyűjtemény csaknem hetven éve működő kézi könyvkötészetére is.


 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.