Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Végleg bezártak az Anima Könyvesbolthálózat üzletei

Ez a webshop sajnos már nem üzemel – olvashatjuk az Animakönyv. hu oldalon. Budapesten az utóbbi időben még három könyvesboltot üzemeltető, nagy múltú könyves hálózat május 29-én végleg bezárt. Cikkünkben arra keressük a választ, miért fogadták nehezen a kiadók, a munkatársak és az olvasók az üzletek bezárását.

2024. 06. 02. 20:00
A hajdani Moszkva tér legendás könyvese, Hatházi Attila
A hajdani Moszkva tér legendás könyvese, Hatházi Attila Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég levelet írt partnereinek, amelyben közölte, hogy befejezik működésüket és felmondják a köztük fennálló bizományosi szerződést. Telephelyük május 29-én véglegesen bezár. Milus Péter ügyvezető lapunknak megerősítette, hogy valóban bezárták az üzleteket. Mint mondta, maga a cég még megvan, folyik a visszáru visszajuttatása, az elszámolás. Néhány kiadó azonban lapunknak jelezte, hogy már korábban is gondok voltak a számlák kifizetésével, rendszeresen két-három hónapot csúsztak ezek rendezésével. Tavaly már perrel is fenyegették őket a tartozások miatt. Azt sérelmezik leginkább az érintettek, hogy nem kommunikáltak velük, nem tudták, hogy a bezáráson gondolkodnak. Sőt vannak partnerek, akiknek idén egyáltalán nem fizettek. 

Mások viszont azt emelték ki, milyen jó kapcsolatot működtettek az üzletek vezetőivel, milyen erős szakmaiságot képviseltek és nagyon sajnálják a bolthálózat megszűnését. 

Emlékezetes, hogy nagy port vert fel korábban az Alexandra Kiadó csődje. 2013-ban kezdődtek a cégcsoport nyilvánosság előtti problémái, a kiadó a beszállítóknak sokszor csúszott a kifizetésekkel. A 2017-es csőd előtt az Alexandra megkerülhetetlen szereplője volt a magyar könyvpiacnak, a piac csaknem harmada volt az övék, és több mint 80 boltjuk működött országszerte. A csőd után az Alexandra Kiadó különvált a könyvesboltoktól, de továbbra is az alapító Matyi család érdekeltségében maradt, az üzleteket pedig felvásárolták. Mára az Alexandra Kiadócsoport részeként működik, amelynek tagja mások mellett az Európa és a Moobius is. Az Alexandra korábbi boltjai közül számos Libri vagy Líra könyvesbolt lett. 

 A régi könyvesbolt
A régi könyves Fotó: pictorialcollective/Móricz-Sabján Simon

Az Anima Könyvesbolthálózat

Az Anima könyvesbolthálózatot Szy Leona alapította, két éve azonban elhunyt, örökösei döntöttek a bolthálózat felszámolása mellett. Boltjaikban az volt a tapasztalat, hogy a vásárlók jelentős része rendszeres visszajáró. 

Nagy figyelmet fordítottak az alkalmazottjaik szakmai felkészítésére, akik így  hiteles, megalapozott választ tudtak adni egy-egy író nevével kapcsolatban, ajánlatot tettek a vevők kérésére és beszerezték a hiányzó kiadványt. 

Források szerint 2010-ben a könyvszakma munkatársait képző Gutenberg Könyvesiskola országos felmérése szerint második helyezést értek el, de a megmaradáshoz a törzsvevők szeretete és hűsége is fontos volt. 

A legendás könyvesbolt új üzlete Forrás: Facebook

Az Animakönyv könyvesbolthálózat online shopja mellett az utóbbi időben már csak három budapesti könyvesboltot üzemeltetett, köztük van a Széll Kálmán téren lévő üzlet, amelynek üzletvezetője Hatházi Attila. Megtudtuk tőle, hogy a főváros kiírt egy pályázatot a most bezárt üzlet üzemeltetésére. Reméli, hogy könyvesboltként hasznosul tovább. Fontosnak tartja, hogy ezzel a szemlélettel lenne érdemes folytatni, amit ők is képviseltek, hogy ki tudják szolgálni a meglévő vásárlói kört. Harmincnégy éve kezdődött a történetük. 1992-ben szerezte meg a cég a Széll Kálmán téren álló könyvesbódét az Állami Könyvterjesztő Vállalattól, amit a tér átépítéséig üzemeltettek, majd átköltöztek ebbe az üzletbe. 

Van egy igényes vásárlói réteg, akik közösséggé váltak az évtizedek alatt. Az a szellemi műhely, ami itt 34 év alatt kialakult, sok ember számára fontos. Az I., II. és XII. kerület határán van az üzlet, ahol az emberek hajlandók az értékesebb, tartalmasabb könyvekre áldozni. Sok ember véleménye, köztük kiadók is vannak, ha az Anima eltűnik, nem tud majd egyfajta érték érvényesülni, szegényebb lesz a könyvszakma nélkülük

 – mondta Hatházi Attila.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.