Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kortársak és klasszikusok a Zsámbéki Nyári Színház idei műsorán

Június 29-én nyitja kapuit idén a Zsámbéki Nyári Színház a Zichy-kastély árnyas szabadtéri színpadán. A szezonban összesen 13 előadással várják a nézőket, köztük három bemutatóra kerül sor.

2024. 06. 17. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei sorozat két legendás produkcióval indul útjára. Június 29-én A Kellékes című monodrámában Kern András lép színpadra. Ebherhard Streul kortárs német rendező, író és zeneszerző darabját Parti Nagy Lajos átiratában 2008-ban mutatták be, de most először érkezik Zsámbékra. Hobo önálló előadói estjében, a Hármasoltárban annak a három géniusznak állít emléket, akik nagy hatással voltak rá: József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison. Az előadást Zsámbékon szintén első ízben láthatja majd a közönség.

Zsámbéki Nyári Színház
Június 29-én kezdődik az idei Zsámbéki Nyári Színház Forrás: Zsámbéki Nyári Színház

Irodalom és zene fonódik egybe a Szabó Balázs Bandája július 13-i „csendesülős” koncertjén, amit a zenekar magyar költőknek szentel a Zsámbéki Nyári Színház színpadán. A Csöndkabát című akusztikus, versmegzenésítésekre épülő irodalmi esten a hagyományos zenekari hangzástól eltérően vonósokkal kiegészülve keltik életre kedvenc költők verseit.

Kollár-Klemencz László és Háy János közös, rendhagyó barangolásra indul július 14-én Zsámbékon. „Eredetileg egy magazin kérése volt, hogy nézzünk valahogy másképp a világra, mondjuk úgy, mint egy kutya (János) vagy egy ló (Laci). És ez a Laci és János egymás mellett maradt, hogy gondolkodjon sorsokról, otthonról, szerelmekről, teremtésről és pusztításról, életről és halálról.” A KutyaGOló az érzelmek közössége, dalok, versek és novellák, sokszor a legfrissebb szövegek bemutatója.

Visky András többszörösen díjnyertes életregénye, a Kitelepítés zenés, felolvasószínházi változata július 21-én érkezik a Zichy-kastély árnyas fái alá személyesen a szerzővel, Juhász Annával, Ávéd Jánossal és Vecsei H. Miklóssal a színpadon. Az est középpontjában a szakralitás ereje és a megrendítő személyes élettörténet áll.

„József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós a Mondjad, Atikám! című nagy sikerű előadásában, amelyben a Platon Karataev frontembere Balla Gergely közreműködik. A július 28-ai zsámbéki előadás után közönségtalálkozót rendeznek az előadókkal.

Kapa. Egy ország hívja így Mucsi Zoltánt. Szinte mindenki ismeri és szereti őt, pedig cseppet sem indult könnyen a pályafutása. Lakatosnak tanult, de valójában focista szeretett volna lenni. Egy váratlan fordulattal segédszínész lett belőle. Azt mondja, ekkor megette őt a színház. Az egysoros szerepekből küzdötte fel magát a főszerepekig. Ezen az estén, augusztus 3-án Mucsi Zoltán kiáll a zsámbéki nézők elé és elmeséli élete legfontosabb történeteit az Egy életem című produkcióban, „Kapásan”…vigyázat, veszélyesen vicces tartalom!

Néhol mese, néhol dal, néhol narráció, néhol effekt és atmoszféra, igazi időutazás Vecsei H. Miklós előadása A kis herceg, amelyet Csorba Lóci, a Lóci játszik frontembere dalokkal kísér. Gyerekeket, felnőtteket, gyereklelkű felnőtteket egyaránt várnak az előadásra augusztus 11-én Zsámbékon. Az előadást Seres Tamás rendezte.

A beregszászi társulat visszatérő a színház műsorán, idén is egy kitűnő és nagyon aktuális előadást hoznak: Örkény István Tóték című klasszikusát Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolttal, Szűcs Nellivel és Tóth Lászlóval a főszerepekben. A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója augusztus 23-án látható a Zsámbéki Nyári Színház műsorán.

Fiam, mi volt az iskolában? Apa számonkér. De fordul-e majd a kocka? Mikor olvas be a fiú az apának? Hol válnak el az útjaik? Muszáj-e a fiúnak az apa útját követni? Muszáj-e az apának a fiút irányítani? Ki a hűséges és ki a hűtlen? És melyik családhoz? A közöshöz? A sajátjához? Ezekre a kérdésekre keresi válaszokat Lackfi János Medveles című darabja, amelyben Csiby Gergelyt és Marton Róbertet láthatjuk Őze Áron rendezésében a színpadon augusztus 24-én.

Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő, és a gyerekeinknek valahogyan tovább adható, elmesélhető múlt. Ezekre az ódon és mégis mai mesékre, a szerző által felolvasott régi és új szövegekre improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia, Dés László szaxofonon és Dés András ütőhangszereken, megfestve a zene nyelvén apák és gyermekeik világát augusztus 25-én a Lányos és fiús apák című produkcióban.

A QJÚB alkotócsapata Radnóti Miklós születésének 115., halálának 80., valamint Gyarmati Fanni halálának 10. évfordulóján arra a kísérletre vállalkozik, hogy kettejük kapcsolatán, egymásra várásán és emberfeletti nehézségein keresztül bemutassa a XX. század borzalmai mögött meghúzódó tántoríthatatlanságot, tisztaságot és bátorságot. A darab, amelynek nyilvános összpróbája augusztus 30-án látható Zsámbékon, Miklós és Fanni képzeletbeli dialógja, a harmadik „szereplő” pedig maga a 20. század. Játsszák: Hegedűs Bori, Vecsei H. Miklós, Mihalik Ábel, Frimmel Jakab, Ratkóczi Huba, Paczári Viktor, Szövegkönyv, rendező: Vecsei H. Miklós, látvány: KiégőIzzók.

A Hallgatni akartam című előadással zárja idei évadát a zsámbéki színház Hegedűs D. Gézával a színpadon. A mű vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak, Hegedűs D. Géza megrendítő felidézésében. 

„Szeretném elmondani, mi történt a polgári műveltséggel abban a tíz évben, amelynek kezdetét önkényes időszámítás nélkül az osztrák függetlenség megszűntének, az Anschlussnak napja jelenti.” – írja Márai. 
A Zsámbéki Nyári Színház programjairól ITT olvashatnak bővebben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.