Mesterre találtak a fiatal énekesek a Musicum Laude énekversenyen

Gyönyörőrű énekhangokkal telt meg Nagyvárad az elmúlt másfél hétben a fiatal énekesek számára alapított rangos énekverseny és mesterkurzus alkalmából. A Musicum Laudét második alkalommal rendezték meg a nagy zenei múltú városban. Az énekverseny a Partiumi Keresztény Egyetem szakmai támogatásával valósult meg.

2024. 07. 25. 12:00
Forrás: 4K Media Studio
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Musicum Laude énekverseny és mesterkurzus, amelyre Kelet-Közép-Európa több országából érkeztek fiatal énekesek a prtiumi Nagyváradra, összesen 125-en. A verseny a juniorokkal (15–20 évesek) kezdődött, majd három napon át az opera-elődöntőket tartották. Ezután a dal és az oratórium kategória versenyzői álltak a Posticum, illetve a Szent Miklós görögkatolikus templom színpadára. Az ezt követő napon a filharmónia épületében volt a meghallgatás, ahol a nemzetközi operaélet neves szakembereiből, menedzserekből, karmesterekből és operaénekesekből álló grémium előtt énekeltek a jelentkezők, csaknem ötvenen.  

Musicum Laude
A Musicum Laude verseny díjátadóval zárult (Fotó: 4K Media Studio)

Az opera kategória döntője mindkét korosztályban (18–26 évesek és 27–38 évesek) július 23-án egy gálán volt. Délután az egyetemisták versenyét tartották. Ebben a korosztályban az első helyen Rad Maria, a másodikon Szabó Bence, a harmadik helyen pedig Giada Borelli végzett. Nekik a díjakat Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora adta át. Ugyanekkor hirdették ki a dal és az oratórium kategória díjazottjait is.  

Dal kategóriában a 18–26 évesek között az első Takács Lilla lett, a második Hosco Janetka Emília, a harmadik Tarczali Áron Sebestyén. A végzett énekesek (27–38) között a dal első helyezettje Dragnea Alina lett, míg a második és harmadik helyet Maciunschi Vitalie és Antoni Norbert nyerte el.

Oratórium kategóriában az egyetemisták között első helyet nem osztott ki a zsűri, a második helyezett Blatniczki Dóra, a harmadik helyezet Nagy Noémi lett. A felnőtteknél az első helyen Dani Dávid végzett, a második Balázs Júlia, a harmadik Földesi Gergely lett. Mindkét kategória első helyezettjeit a gálán is meghallgathatta a nagyváradi közönség.

A Musicum Laude utolsó felvonásaként az opera kategória felnőtt (27–38) döntőjét tartották meg július 23-án este 7 órától a nagyváradi Szigligeti Színházban a szuperzsűri előtt, amelynek elnöke, Ioan Holender művészmenedzser, a bécsi Staatsoper egykori igazgatója volt. A zsűriben a zenei élet további meghatározó nemzetközi képviselői foglaltak helyet: Alexandru Agache operaénekes, Luca Ceretta művészeti projektmenedzser, Chavaillaz Lily a Tact Artists Management művészeti menedzsere, José Concepcion az OperaFuerteventura művészeti igazgatója, Alessandro Di Gloria a Teatro Massimo Palermo casting menedzsere, Martina Franck a Staatstheater Braunschweig művészeti igazgatója, Michael Gruber az Opera4U igazgatója, művészmenedzser, Kalle Koiso Kanttila a Kanttila Management vezetője, Kesselyák Gergely karmester, Katrin König a Salzburger Landestheater opera igazgatója, Lukács Gyöngyi operaénekes és Rareș Zaharia rendező.

A remek hangulatú döntő és ünnepélyes gálaest befelyezéseként eredményt hirdettek. Felnőtt opera kategóriában az első helyen Ivan Dikusar basszus végezett, a második helyet Ildiko Javorkova szoprán szerezte meg, a harmadik pedig Bede Róbert tenor lett.

A Papageno különdíját Kovács Gábor tenor kapta.

Molnár Levente művészeti vezető kiemelte, a verseny fontos kulturális küldetése, hogy a művészeten keresztül összehozta a különböző nemzetiségű énekeseket. Továbbá örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy több fiatal énekes is menedzserre talált a meghallgatás és verseny alkalmával, és felkéréseket, meghívásokat kapott. Éppen ez volt az egyik küldetése a Musicum Laudénak, amely a tervek szerint jövőre folytatódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.