Erős mezőnnyel startolt a Musicum Laude énekverseny a Partiumban

Megkezdődött a Musicum Laude junior szekciójával az énekverseny a Partiumi Keresztény Egyetemen. Hétfőtől mesterkurzusokkal és a további kategóriák elődöntőivel folytatódik a program.

2024. 07. 16. 20:00
Musicum Laude
A junior kategória győztese, Hodor Balázs a zsűri tagjaival. Fotó: 4K Media Studio
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött Nagyváradon a Musicum Laude énekverseny a junior kategóriával, amelyben a 15–20 évesek mutatták meg tehetségüket és tudásukat. Meglepően erős volt a mezőny, és rendkívül felkészült produkciókkal érkeztek az ifjú énekesek. Mindez az énektanárok munkáját is dicséri, akiknek a junior kategória díjkiosztóján külön köszönetet mondtak a szervezők.

Musicum Laude
A Musicum Laude junior kategóriájának indulói. Fotó: 4K Media Studio

Ebben a kategóriában összesen tíz versenyzőt emelt ki a zsűri. Közülük hatan különdíjként mesterkurzusra nyertek meghívást Lavinia Cherekes, Florina Maris Hinsu, valamint Molnár Levente mestertanárok részéről. Ketten, Hotea Mihaela és Vorák Dávid pénzbeli különdíjat kaptak. Acsaiová Lea (20) harmadik, Scurtu Paula Lorena (17) második helyezést ér el. 

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a 17 éves székelyföldi Hodor Balázs állhatott, akinek a díjat a világhírű operarendező, Rares Zaharia adta át.

Az első napok után az énektanárok és a zsűri tagjai a Musicum Laude énekverseny magas színvonalát emelték ki, a zsűri elnöke, Molnár Levente hozzátette: látva, milyen fontos ennek a korosztálynak a mentorálása, a továbbiakban a juniorok számára évente rendeznek majd megmérettetést.

A Musicum Laude folytatásában az opera szekció elődöntői kezdődtek meg két kategóriában, hiszen az egyetemisták és a fiatal énekesek külön versenyeznek. A zsűriben a nemzetközi operaélet jeles egyéniségei foglalnak helyet: Alexandru Agache, Lavinia Chereches, Florina Maris Hinsu, Lukács Gyöngyi, Molnár Levente és Rares Zaharia.

Az elődöntővel párhuzamosan zajlanak a mesterkurzusok is, ahol az ifjú énekesek tovább mélyíthetik tudásukat. Ebben olyan énektanárok segítik őket, mint Altorjay Tamás, Marian Boboia, Lavinia Chereches, Florina Maris Hinsu, Molnár Levente, Pitti Katalin és Berle Sanford Rosenberg.

Az opera mellett további két műfajban, dal és oratórium kategóriában is megmérettethetik magukat az énekesek a hét második felében. A verseny mellett július 22-én meghallgatásokra is sor kerül, ahol a nemzetközi operaélet olyan neves szakemberei előtt szerepelhetnek a jelentkezők, mint Luca Ceretta művészeti projektmenedzser, Lily Chavaillaz, a Tact Artists Management művészeti menedzsere, José Concepcion, az Opera Fuerteventura művészeti igazgatója, Alessandro Di Gloria, a Teatro Massimo Palermo casting menedzsere, Michael Gruber, az Opera4U igazgatója, művészmenedzser, Ioan Holender művészmenedzser, a bécsi Staatsoper egykori igazgatója, Kalle Koiso-Kanttila, a Kanttila Management vezetője, Kesselyák Gergely karmester, Katrin König, a Salzburger Landestheater operaigazgatója és Rareș Zaharia rendező.

A Musicum Laude július 23-án nagyszabású gálával zárul a nagyváradi Szigligeti Ede Színházban. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.