Salvador Dalí és Európában befutott magyar kortársak a füredi aukción

Tizenötödik alkalommal rendez a Pintér Galéria és Aukciósház nyári árverést Balatonfüreden, amely az utóbbi években az egyik legkiemelkedőbb társasági eseménnyé emelkedett az északi parton. Az aukció képeit a Vaszary Galéria termeiben lehet megtekinteni, az augusztus 17-én tartandó árverés az elmúlt évekhez hasonlóan a Vaszary Galéria Széchenyi nagytermében, illetve a galéria parkjában fogadja az érdeklődőket.

2024. 08. 09. 21:30
Pintér Galéria, aukció
Heller Ödön (1878-1921): Várakozók, részlet. Fotó: Pintér Galéria
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatonfüredi 15. Pintér-aukció a Vaszary Galériában alcíme ismét a Balaton, nyár, szerelem… így aztán a jelenlegi online katalógusban nagy számban találkozunk nyári hangulatok ihlette képekkel. A kezdetekkor (2010 körül) a kortárs képzőművészet 10-15 százalékban volt jelen a teljes műtárgylistában, de mivel a gyűjtők egyre inkább szeretik jelenkori alkotókkal bővíteni repertoárjukat, mostanra az árverezésre szánt művek 35 százalékát adják ezek a munkák. Izgalmas vetülete az idei aukciónak, hogy a Nyugat-Európában már befutott kortárs művészek – köztük Adorján Attila, Incze Mózes, Cseke Szilárd, Aatoth Franyo – ismét megjelentek a magyar piacon. Az említett alkotók műveinek kikiáltási ára a nyugat-európai szinthez igazodik.

Pintér Galéria, aukció
Bukta Imre Dédi a Balatonon című alkotása. Fotó: Pintér Galéria

A klasszikusok névsorában Iványi-Grünwald Béla, Benczúr Gyula, Kmetty János, id. Vastagh György, Csók István, Heller Ödön, Rippl-Rónai József, Egry József, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kádár Béla alkotásait is megtaláljuk.

A kortárs művek közül kiemelkedik Bukta Imre: Dédi a Balatonon címmel készített tavalyi balatoni fürdőzős képe. Balatonfüred egyébként több képen is visszaköszön: Varga József Füredi strand, valamint Füredi szieszta című kompozíciói mellett a Tagore sétány múlt század eleji látványa Halápy János képén látható. Csók István a lányáról, Zuzuról készített sorozatából a Lidó homokjában című festmény került az aukció tételei közé, Mattis Teutsch Jánosnak pedig nemcsak festménye, de szobra is előkerült egy párizsi gyűjtőtől az idei árverésre. Szokatlan ábrázolással, érdekes kompozícióval találkozunk Klie Zoltán Evezős című képén. 

A Vaszary Galéria egyébként Mácsai István életművének szentel idén egy nagyszabású tárlatot, de az alkotó az aukciós kiállításon is szerepel három festményével, köztük Ránki Dezső zongoraművész portréjával, és a korai éveiből való, Költözködés című munkával.

Pauer Gyula két héjplasztikája a Fenék és a Melltorzó az árverés különleges darabjai. Bornemisza László sajátos mesevilágával közkedvelt alkotó, a művésztől ezúttal a Meseváros című alkotás kerül kalapács alá Füreden.

Francia és spanyol érdekességek

A neves francia, 1830-ban alakult Metzi Iskola alkotója – annak idején a város színházának díszítőjeként is dolgozó – Charles Petre szoborkompozíciója, a Három táncoló puttó című alkotás az egyik legnagyobb méretű szoborcsoport a művek között.  Mindezek mellett rézkarccal szerepel a szürrealizmus világhírű spanyol-katalán alkotója, Salvador Dali is, akinek Megfeszített Krisztus című alkotása vásárolható meg idén az aukción.

Pintér Galéria, aukció
A három táncoló puttót ábrázoló bronzszobor. Fotó: Pintér Galéria

Iparművészeti darabok

Az árverés iparművészeti darabjai közül kiemelkedő tétel Kovács Margit eddig lappangó, nagyméretű műve, a Felszállott a páva vármegye házára… című, 1948-ban készült relief. Emellett a Zsolnay-gyűjtemény Árvíz allegória dekorral című díszvázája is, mely a huszadik század elejéről való, Mack Lajos keramikus, tervezőművész munkája. A manufaktúra jeles tervezőinek névsorából Apáti Abt Sándor és Mack Lajos a legfigyelemreméltóbb alkotók az idei aukción.

A füredi Pintér-aukció a balatoni nyár kiemelkedő társasági eseménye, amelyre nemcsak a gyűjtőket, de a képzőművészet iránt érdeklődőket is várják augusztus 17-én a Vaszary-villa termeiben és parkjában. A művek kikiáltási ára összesen közel 230 millió forint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.