Sziget-zárónap: hozta a kötelezőt, de semmi több

Rohamtempót diktáló fesztiválozók az ikonikus K-hídnál: kezdődik a Sziget Fesztivál zárónapja, amelyhez zárófellépők is dukálnak; olyanok, akikre emlékszünk majd, ha megkérdezik, milyen is volt a 2024-es Sziget. Röviden: hozta a kötelezőt.

2024. 08. 13. 15:03
Skrillex
Fotó: Sziget Festival Official
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint megérkeztünk, rögtön a nagyszínpadot vettük célba, pontosabban vettük volna. Többedmagunkkal bambán álltunk a fesztiváltérkép előtt, fejvakarva, hogy merre is kéne menni. Megnyugtató volt, hogy nem egyedül éreztük magunkat „hülyének”, a kibogozhatatlan térkép másokon is kifogott. A Skrillex elkezdődött, mi még mindig sehol, a negyedik útbaigazítás azonban eredményes volt, meglett a nagyszínpadhoz vezető út.

 

Régi lemez új köntösben

Skrillex nem mai név, ő már a 2014-es Szigeten is fellépett, amikor épp az „arany korszakát” élte. Így mindenkiben felmerült a kérdés: vajon meg tudott-e újulni? A tegnapi koncertje után bátran ki lehet jelenteni: igen. 

Az amerikai előadó úgy váltogatta a műfajokat, mint más az outfiteket. 

Egyszerűen azt érezte az ember, hogy Skrillex örül, hogy nekünk zenélhet, és ezt többször hangoztatta is. Mindenki ugrált és táncolt, elég jól bemelegítette a színpadot Fred Again..-nek. A tömegben viszont kevés magyart lehetett kiszúrni – jellemzően hollandok, németek és angolok voltak jelen –, pedig az amerikai sztár 

kedveskedett a hazai közönségnek is, ugyanis a Bikini zenekar Közeli helyeken című dalával indította a műsorát.

 

Egy előadó hatalmas szívvel

Skrillex után kis kaja – aminek azért eléggé megkérték az árát –, egy nagy sör és pihenés a második headliner, Fred Again.. előtt. Kezdés előtt húsz perccel már egészen hátul is tömött sorokba ütköztünk, így előrefurakodtunk. Az amerikai sztár a bulit egy szolid zongoratémával kezdte. A techouse, techno, downtempo és hardstyle stílusokat ötvöző előadó sorozatosan váltogatta a lassú és pörgős dalokat, olykor megállította a koncertet egy-egy szívhez szóló monológgal. 

Uralta a tömeget, többször megénekeltetett mindenkit, bár a monológok miatt egy kicsit darabos volt a koncert, de ez szemlátomást senkit se zavart.

Hatalmas bulit csinált, óriási profizmussal. Az elejétől a végéig mindent megtervezett: zongorával zárt, ezzel keretet adva a koncertnek.

Fred Again
Fred again.. uralta a tömeget, többször megénekeltetett mindenkit. Fotó: Sziget Festival Official

Magyar menedék

Akik egy kis magyarra vágytak, találkozhattak a hazai alter szcéna megkerülhetetlen zenekarával, az Elefánttal, akik az elmúlt években pörögtek hatalmasra. Koncertkezdéskor még csak szállingóztak az emberek, egyáltalán nem volt heringparti, ami egy régi elefántos, telt házas bulikhoz szokott koncertezőnek meglepő lehetett. Jól kezelte a helyzetet a banda, a koncert végére egy nagyobb tömeg is befutott, így hatalmas koncert kerekedett.

Hozta a kötelezőt, de…

Annak ellenére, hogy minden koncertet és szettet hatalmas profizmussal vezényeltek le, amik eszméletlen jól is szóltak, maradt bennünk űr. 

A 30. Sziget utolsó napján az ember nagy durranásra készült, legalább arra, hogy a két headliner összeálljon egy közös produkcióra – erre korábban is volt példa –, ha már egy napon léptek fel. Ez sajnos elmaradt, így némi hiányérzettel feküdtünk le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.