A harmincéves Martin György Néptáncszövetséget ünnepelték

Az aktív közösségek szerepe felértékelődik és egy másik alternatívát kínál a mai, túldigitalizált világban, hiszen olyan gyökereket, alapokat tud felmutatni, ami a XXI. században megkérdőjelezhetetlen – emelte ki Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Martin György Néptáncszövetség harmincéves jubileuma alkalmából a Hagyományok Házában rendezett ünnepség megnyitóján.

Forrás: MTI2024. 09. 29. 17:23
Martin György Néptáncszövetség
Ünnepség a Martin György Néptáncszövetség 30 éves jubileuma alkalmából Fotó: MTI/Kocsis Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Irén az eseményen felidézte, hogy a szövetség immár három évtizede fogja össze szakmai szervezetként az amatőr néptáncegyüttesek sokaságát, képviseli érdekeiket, elősegítve ezzel a néptáncmozgalom fejlődését.

Martin György Néptáncszövetség
Táncosok előadása a Martin György Néptáncszövetség 30 éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepségen a Hagyományok Házában (Fotó: MTI/Kocsis Zoltán)

A harminc év a magyar néphagyományok, a néptánc, a népzene sok évszázados történetéhez képest talán rövidnek tűnhet, a szövetség kárpát-medencei jelentősége, kiemelkedő szerepe azonban mégis ünneplésre méltó

– fogalmazott.

Az eseményen a helyettes államtitkár átadta Diószegi Lászlónak, a szövetség vezetőjének Hankó Balázs miniszter oklevelét, amellyel elismerését fejezi ki kormányzat az elmúlt harminc év alatt a néphagyományok továbbadása iránti kiemelkedő elkötelezettségéért és a Csoóri Sándor programban való részvételért.

Diószegi László felidézte, hogy a Martin György Néptáncszövetség mintegy húsz együttes részvételével alakult meg. Célkitűzése, hogy létrehozza a közművelődési és kulturális életben, valamint a nemzeti hagyományok és értékek őrzésében kiemelkedő szerepet betöltő amatőr néptáncosok országos, szakmai szövetségét, biztosítva ezáltal a néptáncegyüttesek érdekvédelmét, érdekképviseletét. Az ország valamennyi területét képviselő tagság túlnyomó része a tagegyüttesek táncosait reprezentálja, de jelentős az együttesvezetőket, koreográfusokat, táncpedagógusokat és egyéb szakembereket tömörítő egyéni tagság is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.