Lovak, mutatványosok és próbák a Nemzeti Színház nyílt napján

Szeptember 21-én idén is megrendezi nyílt napját a magyar dráma napján a Nemzeti Színház. Mint mindig, a programok ingyenesen látogathatók. A teátrum előadásaira a helyszínen negyvenszázalékos kedvezménnyel lehet jegyeket vásárolni.

2024. 09. 19. 18:30
nyílt
A Nemzeti Színház nyílt napján kulisszajárást is szerveznek Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is izgalmas és tartalmas programokkal várja a családokat a Nemzeti Színház nyílt napja, amely szombaton 13 órakor kezdődik az Esthajnal forgataggal, amely az előadás története mentén szerveződő ráhangoló foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. A program során a Fővárosi Nagycirkusz és a BIAK Artistaképző Intézet diákjai varázslatos mutatványokkal készülnek, de szó lesz a felelős állattartásról is, hiszen jelen lesznek az előadásban szereplő lovak és lovasaik. Vigyázat, majdnem mindent ki lehet majd próbálni!

nyílt
A King Lear-show nyílt próbájába is betekinthetnek a látogatók. Fotó: Nemzeti Színház/Ilovszky Béla

Minden korosztályt várnak a nyílt napon

A Kulisszajárás – „Pincétől a padlásig” programon 13 órától egészen estig lehet részt venni. A vezetett séta a színház izgalmas, rejtett tereibe enged betekintést. Kipróbálhatjuk a gyorsöltözést és a színpadi változást, részt vehetünk egy tapsrendpróbán és benézhetünk a művészeti vezetőkhöz is. A látogatás során megtekinthetjük az Esthajnal jelmezeiből, díszletterveiből összeállított időszakos kiállítást, szakmai vezetők és színészek kíséretében. A résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A János vitéz rendhagyó, nyílt próbája 15 órakor kezdődik a Gobbi Hilda Színpadon.

Idén tavasszal a János vitéz dupla jubileumot ünnepelt, tíz éve játsszák nagy sikerrel a színház nagyszínpadán, és túl vannak a kétszázadik előadáson. 

A nyílt próbán részesei lehetünk egy új generáció szerepátvételének.

Az Ádámok és Évák ünnepe évek óta visszatérő programja a teátrumnak, amelyen középiskolás csapatok mérhetik össze színészi képességeiket. Idén a vetélkedő témája a Biblia lesz. A sorsoláson előzetesen regisztrált középiskolás csapatok vehetnek részt, akik a helyszínen tudhatják meg, melyik témát fogják a nagyérdeműnek bemutatni a színház nagyszínpadán. A program szabadon látogatható.

A King Lear-show című előadás egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást, időnként a nézőket is bevonva a játékba. A darab szerzőjét, Kirill Fokint a Lear király című dráma inspirálta. Az előadás cselekményének középpontjában a Lear Corporation, a világ legnagyobb médiaholdingja áll. Az előadás nyílt próbájába 17 órától tekinthetnek be az érdeklődők.

Este két programmal is készülnek a szervezők, 18.30-tól a Zenei mozaik színészkoncerten vehetünk részt, amelyen mások mellett Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Bordás Roland, Herczegh Péter, Hobo, Katona Kinga, Martos Hanga, Polyák Anita, Rácz József, Rátóti Zoltán és a Neil Young Sétány, Schnell Ádám, Söptei Andrea, Szilágyi Ágota, Szűcs Nelli és Tóth Auguszta lép fel. A program regisztráció nélkül látogatható.

Egy vizsgaelőadást láthatunk 19 órától a Kaszás Attila-teremben. A Repülni hív a magas ég olyan etűdparádé, amit a színészhallgatók az első éves tanulmányaik során hoztak létre. Az előadás azoknak az első lépéseknek a megörökítése, amikor a legfontosabb a játék élvezete, a színészi megfigyelés és a fantázia.

Állatok bőrébe bújnak, tárgyakat keltenek életre, festményeket mutatnak be, sportágakat, valamint némafilmek és olyan zenei előadók paródiáit, mint Szécsi Pál, Korda György, Balázs Klári vagy akár Michael Jackson.

Mindemellett színházi nyomkereső is várja azokat, akik ellátogatnak a Nemzeti Színház nyílt napjára.

A programok ingyenesek, de némelyik regisztrációhoz kötött. Erről a Nemzeti Színház honlapján, az esemény leírásánál tájékozódhatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.