A 77. Velencei Filmfesztiválon indul Horvát Lili

A rendezőnő a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjével került a versenyprogramba.

Szilléry Éva
2020. 07. 24. 15:56
null
Fotó: Csata Hanna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eszembe jutott egy jelenetkezdemény, egy nő megérkezik egy találkozóra, szerelemmel telve, de a pasi nagyon furcsán reagál, azt mondja neki, most látja őt életében először – osztotta meg a Magyar Nemzettel Horvát Lili filmrendező szeptemberben hazánkban bemutatandó, második nagyjátékfilmjének alapgondolatát.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjével a rendezőnőt a 77. Velencei Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába választották.

A tizenhét évvel ezelőtt alapított versenyszekció az újítást és az eredetiséget tűzte zászlajára, ebben a versenytérben magyar alkotás elsőként mérettetik meg. Horvát Lili rögtön első filmdrámájával nemzetközi sikert ért el: a Szerdai gyerek (2015) az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West kategóriájának fődíját hozta el. A filmrendező az első alkotás fesztiválkörútja befejeztével már dolgozni kezdett az újabb nagyjátékfilmjén, lépésről lépésre bővítve az említett jelenetcsíra köré a történetet.

– Elkezdtek jönni az ötletek. Legyenek orvosok mindketten, két negyven körüli ember, szóval ne egy első szerelemről szóljon, legyen ez egy felnőtt történet. Jöjjön a nő messziről. Egy másik kontinensről.Legyen benne áldozathozatal a részéről. És így tovább. Rájöttem, hogy arról szeretnék beszélni, milyen óriási szerepe van a szerelemben a saját képzeletünknek. Azt gondolom, ez egy alapélménye mindenkinek, aki valaha volt már szerelmes – részletezte Horvát Lili.

A történet szerint Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún.

Mint elmondta, az, hogy első munkája, a Szerdai gyerek azonnal egy A kategóriás fesztivál fődíját szerezte meg, majd számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták, megnyitotta az ajtókat a második filmje előtt. – Az első pillanattól bizalommal fogadták a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre tervét a támogatók, a fejlesztés alatt valóban az érdemi munkára tudtunk koncentrálni – fogalmazott a Magyar Nemzetnek az alkotó.

Érdeklődésünkre, miszerint szokás mondani, hogy a második film tétje nagy, hiszen akkor dőlhet el, hogy milyen is a rendező, Horvát Lili elmondta, ismeri ezt a nézetet, de úgy véli, éppen úgy vizsgázik minden filmjével önmaga és a nézők előtt, legyen szó a hatodik vagy az első munkájáról.

Kitért arra, Maly Róbert operatőrrel az egyetem első éve óta dolgoznak együtt, de a szóban forgó filmmel kerültek eddig a legközelebb ahhoz, amit szerettek volna együtt létrehozni.

A főszerepben Stork Natasát láthatjuk, a férfi főszerepet a filmvászonra több mint tíz után visszatérő Bodó Viktorra bízta az alkotó. A többi karaktert Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor formálják meg.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál az egyik első olyan jelentős nemzetközi kulturális esemény, amelyet a koronavírus-járvány kezdete óta megrendeznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.