A jótékonysági kampány lelki gyarapodásunkat is szolgálja

Az autizmus nagyjából százhatvanezer embert érint Magyarországon, azaz minden tizenötödik családban jelen van. Az Együtt az Autistákért Alapítvány célja, hogy megkönnyítse a spektrumzavarral élő gyermekek és családjaik életét. Ehhez a küldetéshez csatlakozott idén a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű kampányával, amely immár kilencedik alkalommal áll jótékony ügyek mellé.

Zana Diána
2020. 12. 14. 7:45
SIKLSI Beatrix
Idén az autistáknak segít a Jónak lenni jó! kampány Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokrétű jótékonysági kampány azonban nemcsak pénzügyi, de lelki segítségnyújtásban is megmutatkozik, mégpedig – ahogy Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója, a Jónak lenni jó! kampány ötletgazdája és projektvezetője fogalmazott – egyfajta „álomteljesítéssel” is. Például a Petőfi rádió műsorvezetője, Harsányi Levente közreműködésével a gyerekek olyan hírességekkel vehettek részt közös programokon, mint Nagy Sándor, Gianni Annoni vagy Dzsudzsák Balázs. December 20-án a közmédia műsorfolyamának keretei között a különleges találkozásokat bemutató kisfilmek is adásba kerülnek. A projektvezető lapunknak azt is elárulta, hogy

egyedülálló meglepetésekkel is készül a közmédia erre az alkalomra; olyan produkciókat láthat majd a közönség, amelyekre eddig még nem volt példa,

többek között Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, énekes legújabb szerzeményének klippremierjét. A dal egyébként december 18-án hallható majd először a Petőfi rádióban.

Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója, a jótékonysági kampány projektvezetője
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A segítségnyújtáson túl a közmédia egyaránt feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet az autizmus jelenségére, amelynek az enyhétől a súlyosig többféle formája van.

Az ilyen fejlődési rendellenességgel küzdők máshogyan érzékelik a világot, gondot okozhat számukra a mindennapi életben való boldogulás, tanulási vagy mentálhigiénés problémákkal küzdhetnek, de sok esetben személyre szabott, speciális segítségre van szükség. Miután két évvel ezelőtt sikerült létrehozni Közép-Európa első Autista Vizsgálóközpontját, az Együtt az Autistákért Alapítvány ezúttal az Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központ megvalósításán fáradozik, ahol a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet szakemberei segítségével három és nyolc év közötti autista gyermekek egyénre szabott terápiája és fejlesztése valósulna meg, nagyban elősegítve a későbbi iskolai és más közösségekbe történő beilleszkedésüket. Az elképzelések szerint a központban olyan apartmanokat is kialakítanak majd, amelyek lehetőséget kínálnak a szülők felkészítésére, hogy gyermekeik igényeinek megfelelő segítséget tudjanak nyújtani, illetve kezelni az esetleges családi krízishelyzeteket.

A telefonhívások és az üzenetküldések alapján elmondható, hogy a pandémia időszaka alatt is képesek összefogni a magyar emberek a jó ügy érdekében

– tájékoztatta lapunkat Siklósi Beatrix, akitől megtudtuk, hogy cikkünk megjelenéséig már több mint negyvennégy és fél millió forint gyűlt össze. Az összeg naponta átlagosan egymillió forinttal gyarapszik, hála a kampányt segítő adakozóknak. A szervezők ugyanakkor még számítanak azoknak a nagyobb cégeknek a felajánlásaira, amelyek megtehetik, hogy lehetőségeikhez mérten nagyobb összegekkel is segítsenek.

A járvány okozta depressziós, bizonytalan és sokszor félelmekkel teli helyzetben a jótékonysági kampány közösségi élményt ad, és annak a bizonyosságát, hogy az emberek képesek összefogni egy jó ügyért, amely által előtérbe kerülhet az, hogy tartozunk valahová és valakikhez ebben a szekularizált és az internet látszatvalósága által uralt világban – mondja Siklósi Beatrix, aki azt is kiemelte, hogy másokkal jót téve mi is jobban érezhetjük magunkat, és így átélhetjük az adventi várakozás igazi mélységét.

Támogatási lehetőségek

A nemes célt bárki támogathatja a Médiaklikk oldalán található bankszámlaszámra utalással, illetve az ugyanitt megtekinthető, ismert emberekhez kapcsolódó egyedi tárgyak megvásárlásával, vagy azokra történő licitálással, valamint a 13616-at tárcsázva, vagy ugyanerre a számra küldött SMS-sel hívásonként és üzenetenként ötszáz forinttal egészen december 20-ig, az adománygyűjtés zárónapjáig, amikor a közmédia szinte összes televíziós és rádiócsatornája közvetíti a Jónak lenni jó! kampány eseményeit. A Duna Televízión és a Duna World csatornán egész nap nyomon követhető műsorfolyam reggel 9 órakor kezdődik és 22:30-kor ér véget, de az M1 is folyamatosan tájékoztat, valamint bekapcsolódik a Kossuth rádió is a Vasárnapi újság című műsorral.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.