Keresés
Magyar Nemzet
2020. december 2., szerda, Melinda, Vivienn napja
HÍR TV – KEMÉNYMAG172 év rekordját döntötte meg Orbán Viktor.
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kultura/a-kolto-a-hallgato-es-a-vers-talalkozasa-8768289/

A költő, a hallgató és a vers találkozása

Énekelt versek baráti körét alapítja meg a Daltulajdonos, kéthetente várják az érdeklődőket
Az évszázadok magyar verseit feldolgozó és megéneklő Dinnyés József, a Daltulajdonos több mint fél évszázada vágott neki saját dalai­val és kortárs költők énekelt verseivel az országútnak. A több ezer dal „tulajdonosa” mögött hiába a sok fáradság, küzdelem, öröm és bánat, ma is csillog a szeme, ahogy versekről, zenéről, emlékekről, új ötletekről és a családjáról beszél.

– Az én életemben is eltelt ötször tíz esztendő. Ötven éve taposom az országút szélét, kapaszkodok fel vonatok lépcsőin, szimatolom autóbuszok kipufogóinak bűzét, intek le autókat, hogy elvigyenek reményeim beteljesedésének helyszíneire. Kaptam jót, rosszat, adtam, mit vittem magammal. Dalokat, verseket, anekdotákat, irodalomtörténetet, jó hírt és rossz hírt. Kínáltam és fogadtam a szíveslátást. 1966 nyarán indultam – nyilatkozta ­Dinnyés József korábban.
Padon ülve beszélgettünk, idéztük a múltat. Bennem találkozásunk óta az „Országút városból kifutó kígyója, nekem is kínálta aranyát csillogva” sorok zakatolnak. Sokan vagyunk ezzel így, ha eszünkbe jut egy-egy Dinnyés-dal. Sorok, félszavak – és megértjük egymást.

Dinnyés József tizenkét előadásból álló sorozata ma kezdődik a Magyarok Világszövetsége Bartók Termében
Fotó: Havran Zoltán

Több mint fél évszázada él dalaival köztünk, versre és sajátos dallamvilágra fogékony hallgatók között.
– A hosszú évek során komolyan vettem, amit többször leírtak, hogy műfajteremtő vagyok. Tényleg az elsők között kezdtem ezt a műfajt olyan formában művelni, ahogy ma is csinálom – emlékszik az énekes. Ratkó Józseftől tanultam, hogy az idő szentháromságát vegyem figyelembe: jelen, múlt, jövő és az én értékrendembe férjen bele a tartalom. Ratkónak feltűnt, hogy olyan költőktől választottam, akik neki is tetszenek. Már húszéves koromban kiderült, hogy jól merítek. Tükröztetnem kell a hallgatóknak, amit érzek. A legszebb reményeim egyike hamarosan megvalósul: közösségi helyet találtam verséneklőknek, ahol meghallgathatjuk egymást, tanulhatunk egymástól. Elhatároztam, hogy kell egy közösség, ahol a vers és zene kapcsolatáról esik szó. Mi az a titok, amitől a szöveg dallamot kap. Ez szakma, amit baráti körben vagy tanári szigorral lehet megtanítani. Vers­éneklő klubot szervezek tehát egyszemélyes „zenekaroknak”, ahol elkezdjük bebarangolni a dallamos jövendőt. Hallja meg hívó szavam, aki megzenésít verseket, mert a költészet zenei tit­kait szereti vagy szeretné felderíteni, aki szeret népdalokat, balladákat énekelni. Csák László révén Szindbád baráti kör lesz a neve a havi egy-egy alkalmainknak. Énekelt versek baráti társasága – ez a tartalmi jelölése szándékaimnak
– mondta el Dinnyés József. A kör másik alapítója, Schön György hitvalló gitáros. Versbarátokat is örömmel látnak, hiszen miattuk alkotnak. Minden hónap második szerdáján várják a műfaj művelőit, hangszereikkel a Háló Közösségi és Kulturális Központban. Az első három találkozó időpontja: október 14., november 11., december 9. A cím: Budapest V., Semmelweis u. 4. 17 órakor kezdenek és 19 óra körül búcsúznak.
Dinnyés József azt is elárulta, hogy Versek birodalma címmel tizenkét előadásból álló sorozatot indít a Magyarok Világszövetsége Bartók Termében. – Minden hónapban tizenkét születésnapra emlékezünk és egy-egy énekelt verssel köszöntöm a költőket. Anekdotákat mesélek róluk, éneklem a verseiket. Háromszáznál több költőtől énekelek a tizenkét hónap alatt. Október 6-án kezdődik az előadás-sorozat, az októberben született költőkkel kezdem a sort. És ez így megy majd hónapról hónapra – fogalmazott a Daltulajdonos.

Visszatérés, az új lemez

Szeptembertől az új CD-je dalait énekeli Deák Mór verseire a Daltulajdonos Visszatérés címmel. Sándorfalva, Eger, Veszprém, Vésztő, Fonó, majd Budafok és Oroszlány településeken tartott irodalmi esteket. Szegeden, a Somogyi Könyvtár szervezésében, az ünnepi könyvhét vendégei voltak Deák Mórral, akivel versbarátság köti össze. „Engem, ha megtalál a vers, én a versben megtalálom a dallamot. A dallam kézen fogja a hallgatót és megkeresik a költőt. Együtt hárman a költő, a hallgató és a vers megváltoztatják a világot, de csak akkor, ha engem megtalál a vers.” (Dinnyés József)

Egy régi portréfilm Dinnyés Józsefről itt megtekinthető.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kettős mérce

A kétarcú baloldal antiszemitizmust kiált
A baloldali pártok most Demeter Szilárd fejét követelik, miközben a saját szövetségeseik antiszemita, rasszista megnyilvánulásainál nem csupán félrenéznek, hanem ki is állnak mellettük.

Brüsszel

Várhelyi Olivér: Büszke magyar vagyok!
Ma egy éve, hogy munkába állt az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság, a soraiban Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztossal.

Kiemelt

Adóemelési stopot rendel el a kormány az önkormányzatoknál
A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben emeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék a kedvezményeket.

Poszt-trauma

Migránspolitika és nyugat-európai bűntudat
Eltérő utakon járunk. De nem mi vagyunk azok, akik valahol utat vesztettek.

Poszt-trauma

A kettős mérce törvénye
Mennyire szabad komolyan venni a Demeter Szilárd ellen tiltakozókat?

Poszt-trauma

Meghátrált a HBO
Cikkünk hatására a HBO törölte a Nagy-Romániát dicsőítő filmet.

Poszt-trauma

Adventus Domini
Mi, magyarok milliói, nem felejtjük el a karácsonyt.

Aktuális

Az Atlético Madrid szakította meg a Bayern hatalmas sorozatát
A Liverpool és a Porto továbbjutott, az Atléticónak viszont az utolsó fordulóig lesz oka az izgalomra.

Fricz Tamás blogja

George Clooney, Soros és a globális elit hasznos – nem idiótája, hanem – katonája
A nagyon sármos, világhírű színészre nem érvényes az, amit Lenin mondott a bolsevik rendszert lelkesen támogató, naiv nyugati értelmiségiekre.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!