A Magyar és a Délvidék Ház Szegeden egy épületben van

Ők is szembenéznek a járványhelyzetből adódó számos korlátozással, de korábban megnyíltak, mint a többiek.

Gőz József Miklós
2021. 01. 18. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a Magyar Ház a többi, határon túli s inneni magyarságnak szánt szentély anyaintézménye Szegeden alakult meg, logikus, hogy a Délvidék Ház is ebben az épületben található. Ők is szembenéznek a járványhelyzetből adódó számos korlátozással, de korábban megnyíltak, mint a többiek.

A Délvidék Ház szerbiai, romániai (bánsági), szlovéniai és horvátországi magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál fel a döntően már szórványban élő magyar nemzetiségnek és a magyar–magyar, magyar–román, magyar–szerb, magyar–szlovén és magyar–horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak és intézményeknek. Tevékenységi területe a jelenlegi Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió szerbiai és romániai területe, a romániai Arad, Temes, Krassó-Szörény és Hunyad megyék, s Horvátország, Dalmácia és Szlovénia mindazon területei, ahol tágan értelmezett magyar kultúrának és közösségi jelenlétnek az utóbbi évszázadokban feladatai, emlékei, érdekei és lehetőségei jöttek létre és maradtak fenn napjainkig.

A Délvidék Ház már ősszel megmutatta magát Debrecenben, a két veszélyhelyzet között, az ünnepi könyvhét rendezvényén, a Kárpátia Könyvesház standján. Ide egy zentai és egy újvidéki kiadó hozott könyveket, s két, dedikálással egybekötött bemutatón ismertette is őket. Ugyancsak megjelentek Királyszálláson, a Nagy-Magyarország parkban megszervezett Második ezredév című kiállításon is, ahol egy ledfalon szerepeltek a Magyar Házak szervezeti keretein belül működő, a határon túli területek képviselőivel. Megülték a magyar bor ünnepét is a Kárpát-medence borvidékei című könyv bemutatásakor.

Legújabb akciójuk, hogy jelentkezni lehet a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület kéthetes intenzív, magyar nyelvű fototechnikai és fotóművészeti tanfolyamára. Ezt a Kárpát-medencében élő, a fényképezés iránt érdeklődőknek szervezik. A tanfolyamot Tóth István elnök tartja, a résztvevők előadásokat hallhatnak a fényképészet történetéről, az analóg és digitális fényképezőgépekről, fototechnikákról s a mobiltelefonokon készített filmek technikai ismereteiről.

Tóth István tart előadást egy fotótanfolyamon
Fotó: Délvidék Ház

Az online előadások (február: 1–12.) hétköznap 16.00–18.30, szombaton 9.00–12.00 óra között lesznek megtartva. A résztvevők által a tanfolyamon készített legjobb fényképeket közös kiállításon mutatják be a nagyváradi várban. Ennek ünnepélyes megnyitója, amely egyben a tanfolyam záró ünnepsége is, február 13-án 10 órai kezdettel lesz. A tanfolyam ára 35 ezer forint, amelyet a szegedi, délvidéki, partiumi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki jelentkezők helyett a Magyar Házak Nonprofit Kft. vállal magára. A jelentkezési lap a Magyar Ház honlapjáról tölthető le. A kitöltött jelentkezési lapokat pedig a [email protected] címre kell eljuttatni január 30-ig. Érdeklődni a 0036-20-560-3211-es telefonszámon, vagy személyesen a szegedi Délvidék Házban lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.