A Polgár lányok rajzfilmen is győztek

A Polgár lányokról szóló rajzfilm nyerte a Legjobb Magyar Gyerekfilm díját a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon. A legjobb élőszereplős kisfilm egy iskolai beilleszkedéséről szóló izraeli kisfilm, a legjobb animáció egy szlovák stop-motion film lett. Az Európai Gyerekfilmszövetség díját magyar animációs kisfilm, a Kippkopp a hóban kapta.

Magyar Nemzet
2020. 10. 26. 13:12
null
A Polgár lányok Fotó: CINEMIRA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 24–25. között zajlott a budapesti Akvárium Klubban a 3. Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál, Magyarország egyetlen családoknak szóló filmfesztiválja. A versenyprogramban a közönség a világ minden tájáról érkező, több mint negyven gyerekeknek szóló animációs és élőszereplős kisfilmmel találkozhatott. A legjobb filmeknek járó Arany Mókus díjakról a szakmai zsűri döntött, továbbá díjat osztottak az Európai Gyerekfilmszövetség (ECFA) képviselői. A fesztivál fődíjasát, a Legjobb Magyar Gyerekfilm díjazottját gyerekzsűri választotta ki.

A Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Arany Mókus díjat és a háromszázezer forintos pénzjutalmat A Polgár lányok című animáció, B. Nagy Ervin alkotása nyerte el. A gyerekzsűri továbbá külön dicséretben részesítette Mészáros Bori stop-motion technikával készült animációját, Az utolsó Yeti című filmjét.

A Polgár lányok
Fotó: Cinemira

Az élőszereplős rövidfilmek között az izraeli Ruchama Ehrenhalt Give It Back (Add vissza!) című munkája győzedelmeskedett. Az legjobb animációs filmnek járó Arany Mókus díjat a szlovák Martin Smatana The Kite (Papírsárkány) című alkotása nyerte meg. Az animációs zsűri külön kiemelte a görög Heatwave (Hőhullám) című filmet, Fokion Xenosz munkáját. Az Európai Gyerekfilmszövetség (ECFA) különdíját elsőként nyerte meg magyar alkotás: Fabók Szilvia és Tama Mikori Kippkopp a hóban című animációs filmjét díjazta a szövetség zsűrije.

Kippkopp a hóban
Fotó: Cinemira

A Cinemira gyerekeknek szóló videópályázatának fődíját megosztva Rudi Máté Virágzó zátony és Mócsai Bence Symbol című filmjei nyerték. Különdíjban Csáki Júlia Zero Waste és Király Dominik Műanyagmentesség című munkái részesültek.

A 3.Cinemira Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál a CAFe Budapest 2020 keretében, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.