Keresés
Magyar Nemzet
2020. november 29., vasárnap, Taksony napja
HÍR TV – Bayer ShowMit keres itt egy nemzetközi spekuláns?
Kultúra
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kultura/amerikaban-rekordaron-kelt-el-egy-munkacsy-kep-8821706/

Amerikában rekordáron kelt el egy Munkácsy-kép

Rekordáron kelt el Munkácsy Mihály festménye Amerikában. – kaptuk a hírt New Yorkból. A magyar festőfejedelem képei iránt egyre nagyobb az érdeklődés itthon és a nagyvilágban.

Nem kevesebb, mint 5,4 millió dollárért talált gazdára Munkácsy Mihály A dajka című olajfestménye. Ez napi árfolyamon csaknem 1,7 milliárd forintnak felel meg. A 95×150 centiméter méretű enteriőrt a New York-i Fine Paintings Gallery adta el. Julian Beck, a galéria tulajdonosa üzleti titokra hivatkozva nem fedte fel a vevő kilétét, de örömmel magyarázta, miért olyan kelendők Munkácsy képei a tengerentúlon. „Nyugaton felértékelődnek a XIX. század második felének festőművészei, s egyik kiemelkedő alakjuk Munkácsy volt. A dajka című festményt a magyar művész egyik olyan utolsó enteriőrjeként tartottuk számon, ami még eladó. Az az igazság, hogy a piacon már nem nagyon van ilyen jellegű, meghitt hangulatú kép. És ez jellemző Munkácsy Mihály minden alkotására: mind szűkösebb a kínálat az egyre nagyobb kereslet mellett. Ez persze felveri az árakat. Eljutottunk odáig, hogy egy jó Munkácsy-képért már több millió dollárt is hajlandók kifizetni”– indokolta a rekordot döntő üzletet Julian Beck.

Magyarországon is egyre kapósabb Munkácsy. A Virág Galéria eddigi legsikeresebb őszi aukcióján 90 millió forintért plusz 20 százalékért, azaz összesen 108 millió forintért vették meg a Fasor című, kis méretű (55×38 centiméter) képét.

Munkácsy Mihályról tudni kell, hogy minden idők legjobban fizetett élő festője volt, a milliomosok szerte a világban elkapkodták a képeit. A XX. században, már ami az árakat illet, volt egy rövidebb hullámvölgy, de ez már régen a múlté. Csak egy példa: a Poros út című festményt, ami a kétezres évek elején 220 millió forintba került, jó egy évtizeddel később már 500 millió forintért vette meg a Magyar Nemzeti Bank. És a galériások szerint a jegybank igencsak jókor szállt be, ma már akár a dupláját is kénytelenek lennének megadni ezért a műért.

Egy korábbi hazai közvélemény-kutatás szerint Munkácsy messze a legnépszerűbb magyar festő. És a nép hangja kivételesen egybecseng a műgyűjtők és művészettörténészek ítéletével, akik pénzre váltva is a legtöbbre értékelik Munkácsy Mihályt.

Szerettük volna megkérdezni ennek kapcsán Pákh Imrét, aki a legnagyobb Munkácsy-gyűjteményt mondhatja magáénak, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ÚTTALAN UTAK

Útfelújítás: még el sem kezdték, máris mentegetőznek
Akár 2023-ig is elhúzódhat a Zsókavár és az Erdőkerülő utca felújítása a XV. kerületben, pedig 2019-re ígérték.

VILÁGOT JELENTŐ DESZKÁK

Hidzsábos balerina a deszkákon
Bizonyos Stephanie Kurlow hidzsábban akarja eltáncolni a világ összes szerepét.

Kiemelt

Így lobbant fel advent első gyertyalángja az AdventBazilikánál – videóval!
Idén a közönség kizárásával zajlott, az érdeklődők online közvetítésen követhették az eseményt.

Poszt-trauma

Meghátrált a HBO
Cikkünk hatására a HBO törölte a Nagy Romániát dicsőítő filmet.

Poszt-trauma

Adventus Domini
Mi, magyarok milliói, nem felejtjük el a karácsonyt.

Poszt-trauma

Váratlan, alattomos támadás ért minket, magyarokat
Nem, nem, soha!

Poszt-trauma

Ünnepeljük együtt Nagy-Romániát a HBO-val!
A magyarországi HBO ínyenc mozicsemegével kedveskedik magyar nézőinek december elsején.

Aktuális

Ezzel a recepttel tökéletes lesz az otthon sült kenyér
Az otthon sütött kenyér bolti pékárukkal szembeni nagy előnye, hogy pontosan tudhatjuk, mit tartalmaz.

Fricz Tamás blogja

Soros az uniót már uralja, minket azonban nem fog uralni!
Gyuri bácsi csak azzal nem számol, hogy van valami, ami mindennél többet ér, még a pénznél is.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!