Amikor a nőnek szürkének kellett lennie

Az Álomszövők – Nőnek lenni a Kádár-korban abba a gazdag, személyes ismeretanyagba gyökerezik, amelyhez a szerző a Nők Lapjánál töltött két évtized alatt jutott hozzá.

Magyar Nemzet
2019. 09. 25. 11:14
null
A szerző (balról a második) kutatási területe a Kádár kori családok története Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Álomszövők – Nőnek lenni a Kádár-korban abba a gazdag, személyes ismeretanyagba gyökerezik, amelyhez a szerző (akinek kutatási területe amúgy is a családtörténet, a női sorsok 1945-től és a Kádár-korszakban) a Nők Lapjánál töltött két évtized alatt jutott hozzá. Kormos Valéria Táncsics Mihály-díjas újságíró könyvét tegnap mutatták be a Terror Házában. „Gyorstalpalón végzett ügyésznő, titkos apáca, vezérigazgató, SOS-anya, kozmetikus, divattörténész, rekordpéldányszámú hetilap főszerkesztője – utak, életek, a szépségtől a taszítóig, akikkel pályám 1970 és 1989 között összehozott. Majdnem két évtized a Nők Lapjánál. Itt ismerhettem meg a gazdasági érdekek szerint változtatott női szerepeket, amelyek forgatókönyvei mindig felülről érkeztek, ezért illett volna boldognak és hálásnak lenniük, lennünk. Nem értettem magam. Ha ez így lenne, miért jövök ki egy gyár, egy női munkásszállás kapuján olyan furcsa, szomorú hangulatban? Amikor már egy szabadabb korszakban erről az érzésről beszélgettem tehetséges asszonyokkal, többször említették, hogy »akkoriban szürkének kellett lenni«” – nyilatkozta a szerző.

Kormos Valéria a MÚOSZ Újságíró-iskolát 1971–1973 között végezte el. A Nők Lapja belpolitikai rovatának munkatársa volt 1970–1980 között, majd 1990-ig a főmunkatársa. 1971–1980 között a Magyar Rádióban is dolgozott. 1981–1983 között a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia–esztétika szakán tanult. 1991–1992 között az Új Magyarországnál dolgozott. 1992-től a Magyar Nemzet főmunkatársa, 1999–2000 között főszerkesztője volt.

A nagy érdeklődéssel kísért rendezvényen, amelyen a könyv tíz szereplője közül ketten szintén jelen voltak, Kormos Valériával Szurovecz Kitti író és B. Varga Judit történész, a könyv szerkesztője beszélgetett, laudációt Schäffer Erzsébet író mondott. A kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában jelent meg.

A szerző (balról a második) kutatási területe a Kádár kori családok története Fotó: Teknős Miklós

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.