Fizetés nélkül maradhatnak a pécsi színészek

– A mai állás szerint a színháznak nincs fedezete a következő havi bérek kifizetésére – mondta Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, akit villáminterjúnkban a színház helyzetéről kérdeztük. Úgy tűnik, hogy Péterffy Attila ellenzéki polgármestert ez nem üti szíven.

Pataki Tamás
2020. 04. 27. 20:09
null
Pécs, 2020. április 9. A koronavírus-járvány alatt is dolgozóknak szóló kommentekbõl és e-mailekbõl készült installáció a Pécsi Nemzeti Színház homlokzatán 2020. április 9-én. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A járvány kellős közepén milyen helyzetben van most a Pécsi Nemzeti Színház?

– Súlyos likviditási problémákkal küzdünk. Az önkormányzat 47 millió forinttal csökkentette az idei támogatásunkat, állami támogatásként eddig nulla forint érkezett, márpedig állami támogatás nélkül egy nemzeti minősítésű színházat nem lehet fenntartani.

– Ez mit jelent, összevetve más városokkal?

– A mi 270 millió forintos önkormányzati támogatásunkhoz képest a vidéki nemzeti minősítésű színházak átlagosan 650 millió forintos önkormányzati támogatást kapnak. Erre az évre 527 állami és 160 millió kiegészítő támogatással számoltunk, de ebből egyelőre a megállapodás hiányában semmit sem láttunk.

– Hogy lehet, hogy a színházak közös működtetéséről az összes vidéki város és a fővárosi önkormányzat is megállapodott a kormánnyal, csak Pécs nem?

– Ezt nem szeretném kommentálni.

– Van bármilyen ráhatása a tárgyalásokra?

– Nincsen. A törvény szerint a színház működtetéséért a fenntartó a felelős, a mi esetünkben az önkormányzat. Ha a fenntartó nem képes önmagában fenntartani a színházát, közös működtetésre kérvényt nyújthat be a kormánynak. Innentől kezdve, a közös működtetésről az önkormányzatnak és a kormányzatnak kell megállapodnia, amiben a működésre vonatkozó feltételrendszert rögzítik.

– Péterffy Attila polgármesternél nem próbálta megsürgetni a megállapodást?

– De, több levelet is küldtem polgármester úrnak, jeleztem a megállapodás szükségszerűségét, mert világos, hogy Pécs városa egyedül képtelen fenntartani színházát, a közös állami-önkormányzati működtetés létrehozása elengedhetetlen, ugyanis a mai állás szerint a színháznak nincsen fedezete kifizetni a következő havi béreket.

– Milyen válasz érkezett?

– Leveleimre nem érkezett válasz.

– Személyesen sem egyeztettek?

– Nem. Az alpolgámester asszonnyal vagyok kapcsolatban.

– A színházban sem találkoztak a polgármester úrral?

– Nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.