Kiállítást és vásárt rendeznek az Agostyáni Arborétumban

A Tata és Tardos közötti út mellett fekvő Agostyáni Arborétumban szeptember 8-án, vasárnap tíz órától dísznövényekből, erdei termékekből, kézműves tárgyakból és különféle mézekből rendeznek kiállítást és vásárt – közölték a szervezők az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 08. 31. 14:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vásárlók fűszernövények, szőttesek, fatermékek közül is válogathatnak. A gyermekek több helyszínen népi fajátékokkal tehetik próbára ügyességüket. A csemetekertben többéves dísznövényeket kínálnak fél áron, az érdeklődőket ültetési, növényápolási tanácsokkal látják el.

Az arborétum személyzete a nap során négy alkalommal indít szakvezetéses sétát. Az országban egyedülálló módon több fenyőféléből kisebb erdőt láthat az, aki ellátogat ide, valamint tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók több változata is megtalálható az arborétumban.

A területen először az 1910-es években az Eszterházy birtok szakemberei kísérleteztek vörösfenyők telepítésével. Az eredményekre felfigyelve 1955-ben, a Magyar Tudományos Akadémia pályázatára kezdték meg itt az eddig nem honos fafajok telepítését és fejlődésük megfigyelését.

A völgyön átfutó Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátakat építettek és két tavat létesítettek a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. A háborítatlan facsoportokban eddig 110 madárfajt figyeltek meg, 71 faj fiókákat is nevelt a Natura 2000-es besorolású madárvédelmi területen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.