Külföldön is siker a Virtuózok

Hetekig tartó nagyszabású műsorfolyam után véget ért a „Virtuózok V4+ – Közös nyelven zenélünk” komolyzenei tehetségkutató.

Magyar Nemzet
2020. 12. 23. 9:49
null
Fotó: Virtuózok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatodik évad most először nemcsak a magyar tehetségeket kereste, hanem a visegrádi négyek országaiból és Szerbiából is várta a fiatal klasszikus zenészeket. A nagyszabású műsorfolyam után a szervezők záróközleményt adtak ki.

A nézettségi adatok szerint a műsorsorozat sikeres volt külföldön is, az adásokat sugárzó csatornák közül például a lengyel TVP Kultura nézettségi mutatói 25 százalékkal növekedtek a műsor ideje alatt. Jó visszajelzések érkeztek Szerbiából, Csehországból és Szlovákiából is, a nézők rövid idő alatt megkedvelték a magyar fejlesztésű műsorformátumot – derül ki a közleményből.

Sokan követték itthon és külföldön is az interneten a Virtuózok V4+ adásait, a fiatal tehetségek produkcióit. A Virtuózok YouTube-csatornáján 1,4 millióan nézték meg a műsorsorozat ideje alatt feltöltött videókat. A tévéműsor végeztével is folytatják online felületeiken a Virtuózok: az eddig máshol nem publikált felvételek bemutatásával gondoskodnak róla, hogy a kis tehetségek kalandját minél többen megismerhessék.

A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából idén összesen bruttó százezer euró összdíjazású volt. Az öt ország fődíjasai mellett különdíjasokat is hirdettek, akik pénznyereményüket hangszervásárlásra és zenei tanulmányaik finanszírozására fordíthatják majd – részletezik a közleményben.

Döntést hoz a zsűri
Fotó: Virtuózok

A Virtuózoknak köszönhetően juthat saját hangszerhez a lengyel nyertes, a 14 éves harmonikás, Dawid Siwiecki és a nemzetközi verseny legfiatalabb indulójaként különdíjat kapott Kristina Vasic, nyolcéves szaxofonos is.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producer úgy nyilatkozott, hogy a Virtuózok V4+ ismét bebizonyította, hogy szükség és igény is van a kultúrára, a klasszikus zenére – sokkal szélesebb körben, mint amekkorát egy koncertközvetítés, egy rádióműsor elér.

„Ahhoz, hogy ez kiderüljön, el kellett jutnunk egy minden eddiginél sokkal szélesebb közönséghez, idén öt ország hetvenmilliós populációját céloztuk meg a Virtuózokkal. Mindez azonban nem jöhetett volna létre, ha a magyar kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem támogatja a törekvéseinket abban, hogy kulturális hidat építhessünk a V4-es országok és Szerbia között. Ez az egyedülálló magyar kezdeményezés nagyszerű fogadtatásra talált külföldön is. Erre nagyon büszkék vagyunk, és szívből köszönjük a magyar kormánynak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy ezekben a válságos időkben is felismerték, hogy a fiatal tehetségekkel együtt az emberiség jövőjét támogatják, és találtak rá módot és erőforrást, hogy ez a műsor megvalósulhasson!” – foglalta össze a producer.

A témával kapcsolatban prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere úgy nyilatkozott, hogy szinte meglepte őt az színvonal és az a lelkesedés, amellyel külföldön fogadták ezt a műsort a fiatal muzsikusok, majd mondandóját azzal zárta: – Én nagyon bízom benne, hogy nemcsak ez a kör marad, hanem ki is bővül.

A döntő teljes adása itt visszanézhető.

Tekintsék meg Rozsonits Ildikó, a magyar győztes produkcióját:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=cSxhZ_1eDS8&feature=youtu.be[/embed]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.