Magyarországgal ismerkednek a debreceni nyári egyetem hallgatói

Debrecen önkormányzata öt hallgatónak adott ösztöndíjat, hogy részt vehessen a nyári egyetemen, míg a Debreceni Egyetem bölcsészkara egy tanári és egy hallgatói ösztöndíjat szánt e célra.

Gőz József Miklós
2019. 08. 01. 7:04
null
A résztvevők a kulturális és helytörténeti nevezetességeket is felfedezhetik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy hete tart a debreceni nyári egyetem – hazánk legrégebben, 1937 óta működő ilyen intézménye – 92. kurzusa. Ezen harminchárom ország százhatvan hallgatója vesz részt. Közülük legtöbben valamilyen szláv, nagyrészt orosz anyanyelvű diákok, szám szerint ötvenöten. A második csoport az angolszász országokból érkezett harminc nyári egyetemista. Tizennyolc diák német anyanyelvű, tizenheten Ázsiából jöttek – vannak közöttük magyar anyanyelvűek és idegen ajkúak is. A legidősebb hallgató 78, a legfiatalabb 15 éves.

Debrecen önkormányzata öt hallgatónak adott ösztöndíjat, hogy részt vehessen a nyári egyetemen, míg a Debreceni Egyetem bölcsészkara egy tanári és egy hallgatói ösztöndíjat szánt e célra. A clevelandi magyar közösség négy hallgatót támogat ily módon. Évek óta kedvezményt kapnak a részvételi díjból a diaszpóra magyar közösségeiben tevékenykedők. Sumen, Debrecen bolgár testvérvárosa is szponzorált egy hallgatót. Érdekes színfoltot jelentenek a kínai anyanyelvű résztvevők, akik idegen nyelvként sajátították el a magyart. Számos tanulócsoport alakult, a résztvevők nyelvtudása és igényei szerint.

A résztvevők a kulturális és helytörténeti nevezetességeket is felfedezhetik
Fotó: Havran Zoltán

A magyar nyelv tanulásának különböző szintjei mellett nagy igény van hazánk, közelebbről Debrecen és a Hajdúság megismerésére is. A nyári egyetem megszervezte a Modern Hungary kurzust, amely Magyarország történelméről és kultúrájáról szól. A megnyitás utáni napon máris folklórestet tartottak, amelyen magyar táncokkal és népdalokkal ismertették meg a hallgatókat, akik maguk is beszállhattak az éneklésbe és a botoló táncba. Elindult a városnéző program is, amelyen éjszakai helyszíni bejárással ismerhetik meg Debrecen nevezetes pont­jait.

Vannak, akik a kulturális és helytörténeti események megismerésének nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint magának a nyelvtanulásnak, hiszen a megnyitó után két nappal máris a magyar konyha rejtelmeivel ismerkedtek a résztvevők, nemcsak mint kóstolók, hanem mint szakácstanulók is. Az itt felszedett kilókat pedig másnap egy villanyfényes focimeccsen adhatták le. Az első hétvégén meglátogatták a hortobágyi állatparkot, ahol többek között őshonos magyar háziállatokkal ismerkedtek meg.

A 92. debreceni nyári egyetem ­augusztus 16-án zárja kapuit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.