Online fotókiállítás a Kassák Múzeumból

Megtekinthető virtuálisan A Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái  című időszaki tárlat a PIM filiáléjának weboldalán.

Magyar Nemzet
2021. 01. 12. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatta be. A tavaly szeptemberben nyílt kiállítást a kényszerű novemberi zárás ellenére nagyon sokan látták. Nem véletlenül választották be 2019-ben a legfontosabb hazai fotótárlatok közé. A Műtárgyak éjszakája, a Budapest Art Week és a Fotóhónap 2020 keretében szervezett és az online térbe átemelt kísérő rendezvények: a fotótörténeti előadás-sorozat, a kortárs dokumentumfotó irányait megvitató kerekasztal-beszélgetés és a tárlatvezetések pedig még több érdeklődőt vonzottak. Az eredeti fotók és dokumentumok ugyan decemberben visszakerültek a kölcsönző intézményekhez, azonban elkészült a kiállítás virtuális változata.

Mindazok, akik a karantén előtt nem jutottak el a Kassák Múzeumba, vagy látták ugyan a tárlatot, de szívesen barangolnának még Besnyő fantasztikus fotói között, most újra beléphetnek a múzeum terébe: online. Amire egy kiállításlátogatás alkalmával nem mindig marad idő, az most nem jelent problémát. Végig lehet böngészni a vitrinekben rejtőző dokumentumokat, nyugodtan el lehet olvasni a leveleket és falszövegeket.

A kiállítás eseményeiről készült videófelvételek a virtuális kiállítás nyitóoldalán és a PIM YouTube csatornáján is elérhetők. Otthonról, fotelből is visszanézhetők az előadások, a beszélgetés vagy éppen a kiállítás virtuális finisszázsa, a Munka Fotóelméleti szavalókórus különleges performansza. Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok személyes hangú tárlatvezetését pedig azoknak ajánljuk, akik magányos bolyongás helyett szakértő kalauzolásra vágynak. Az online vezetés négy kulcsfogalom mentén – szabadság, érintés, tekintet, részvétel – ad betekintést az életmű személyes, fotótörténeti és részben nőtörténeti vonatkozásaiba.

Önarckép, Berlin 1931.
Fotó: Besnyő Éva

Besnyő Éva Blumgrund néven született Budapesten 1910-ben. Pécsi József, fotográfus, szakíró magániskolájában tanulta meg a mesterséget. Vizsgáit letéve, 1830-ban Berlinbe költözött, ahol saját műtermet bérelt, illetve riporterként dolgozott. 1932-ben Amszterdamban nyitott műtermet. A náci megszállás alatt, zsidó származása miatt bujkált. 2003-as halála előtt archívumát a Maria Austria Institute-nak ajándékozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.