PIM nyári fesztivál, nem csupán irodalommal

A hosszúra nyúlt, kényszerű bezárást követően a Petőfi Irodalmi Múzeum még szélesebbre tárja kapuját, amely mögött elfér minden, ami irodalom, színház, film vagy épp muzsika. Idén először a PIM tagintézményei is színesítik a másfél hetes programsorozat palettáját.

Magyar Nemzet
2021. 06. 27. 15:00
null
Budapest, 2013. november 27. A műemlék Zichy-kastélyt körbeölelő 18. századi melléképület délnyugati sarka a Szentlélek téren. Az épület ad otthont az Óbudai Múzeumnak, a Kassák Múzeumnak, valamint a Vasarely Múzeumnak. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Fotó: PIM

2021. július 1., 18 óra

Mars és Apolló közt

Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Kassák Múzeumban

„Nem leljük helyünket ezen a világon, ahol minden megfordította képét” – írja Elek Artúr a Nyugat egyik első háborús számában, 1914 augusztusában az írók tanácstalanságáról. Milyen szerepük legyen az éppen kirobbant európai fegyveres összecsapásban: hallgatni vagy írni, nem nyilatkozni vagy támogatni a háborút, ezek voltak a magyar írók belső dilemmái az első hónapokban. A többség azonban hosszabb távon – így vagy úgy – hozzájárult a nagy háború széles körű elfogadtatásához, ami elengedhetetlennek bizonyult az egyre hosszabbra nyúló konfliktus totalizálásában.

Balázs Eszter Mars és Apolló közt címmel megjelent könyve írók és más értelmiségiek reprezentációit, diskurzusait, illetve magatartásait vizsgálja 1914–1918 között a Monarchia Magyarországán. A szerzővel, valamint Bihari Péter történésszel, a Lövészárkok a hátországban és az 1914 – A nagy háború száz éve című népszerű könyvek szerzőjével Veres Miklós, a Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállításának kurátora, írók háborús naplóinak közreadója, az 1914 előtti háborús víziók kutatója beszélget.

A rendezvény ingyenes.

Fotó: PIM

2021. július 3., 10 óra

Litográfia újra

Grafikai workshop a Zichy-kastély udvarán

A litográfia volt a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája, látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a kívánt kép.

A nyomtatáshoz szükséges mészkőről és a jó hangulatról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat elsajátíthatjuk és saját litográfiánkat is elkészíthetjük.

A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik. Regisztráció: [email protected]

Belépőjegy: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas) A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Fotó: PIM

2021. július 11., 15 óra

Vasárnapi tárlatvezetés

Költészet és performansz – a kelet-európai perspektíva

A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egyik karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonyában rejlő szubverzív erő időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országaiból mutat be egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveket: fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performanszdokumentációkat.

Fantasztikus felvételeket, izgalmas történeteket kínálunk ebéd utáni szieszta helyett.

Az érdeklődőket Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora kalauzolja a kiállításban. A tárlatvezetésen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

További információ a PIM Nyári Fesztivál eseményeiről:

www.pim.hu

facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.