Rákóczi Ferenc utolsó útja

A Nemzeti Emlékezet Múzeumaként új tervekkel és koncepcióval várja a látogatókat a Fiumei Úti Sírkertben található Kegyeleti Múzeum, amely a II. Rákóczi Ferenc fejedelem újratemetéséről szóló időszaki kiállítással mutatkozik be az idei Múzeumok éjszakáján.

Magyar Nemzet
2019. 05. 22. 7:04
null
A Kossuth utolsó napjairól szóló tárlat nyár végéig látható Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Emlékezet Múzeumaként új tervekkel és koncepcióval várja a látogatókat a Fiumei Úti Sírkertben található Kegyeleti Múzeum, amely a II. Rákóczi Ferenc fejedelem újratemetéséről szóló időszaki kiállítással mutatkozik be az idei Múzeumok éjszakáján. Az intézményt idén az Év múzeuma 2019 pályázaton a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjával ismertek el.

A nemzeti emlékezet és emlékezés, a magyarság identitásának megőrzése, a nemzeti összetartozás érzésének növelése olyan széles körű feladatot jelent a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI), amely nem szűkül le a kegyelet területére – okolta meg az intézet a névváltoztatást. Az új szemléletet már a következő időszaki kiállításukon is megismerhetjük, amelyben II. Rákóczi Ferenc és társainak 1906-os újratemetését mutatják be Fejedelmek utolsó útja címmel. A kiállítás ünnepélyes megnyitója június 22-én, a Múzeumok éjszakáján lesz.

A NÖRI új koncepciója szerint a Nemzeti Emlékezet Múzeuma az ország nemzeti és történelmi emlékhelyeihez, valamint a kiemelkedő személyekhez, évfordulókhoz kapcsolódó értékeket mutatja be időszaki kiállításain keresztül. Már a Recski Történelmi Emlékhelyen az egykori munkatábor életét bemutató kiállítás is jelezte a koncepcióváltást, ezt követte a Kossuth Lajos halálának és temetésének 125. évfordulójára rendezett exkluzív – augusztus 31-ig látogatható – kiállítás, amely 12 nap történetét meséli el részletesen, az idős és beteg Kossuth utolsó vívódásától a sírba helyezéséig (képünkön a sírkertben lévő Kossuth-mauzóleum belseje látható.)

A Kossuth utolsó napjairól szóló tárlat nyár végéig látható
Fotó: Havran Zoltán

– Büszke vagyok arra, hogy kis költségvetéssel, komoly belső erőforrással valósulnak meg kiállításaink, amelyek színvonalukban felveszik a versenyt a legnagyobb múzeumokkal is. A Nemzeti Örökség Intézetének kiemelt célja, hogy a Nemzeti Emlékezet Múzeuma spektrumának szélesítésével, a bemutatott értékek körének bővítésével hangsúlyosabban járuljon hozzá Magyarország kormánya emlékezetpolitikai céljainak megvalósításához, megőrizve és megjelenítve a magyarság szellemi örökségét – hangsúlyozta lapunknak a névváltoztatás kapcsán Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

Az érdekességeket, különlegességeket bemutató Fejedelmek utolsó útja című kiállítás mellett a Múzeumok éjszakáján az Így nevelj hőst, így legyél hős! nevű programmal várják a gyermekeket, akik a múzeum munkatársai által irányított történetmeséléssel, ügyességi feladatokon, kincskeresésen keresztül tudhatják meg, mitől válik hőssé valaki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.