A történelemből jól ismert kommunista tempóval állunk szemben

Amint nyilvánosságra került az átalakítás után a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának névsora, Gyurcsány Ferenc szinte elsőként reagált Facebook-bejegyzésben, ekképpen: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.” Vidnyánszky Attila egyik „társával”, Lajos Tamás operatőr, producerrel beszélgettünk, meghíva Szánthó Miklós jogászt, az Alapjogokért Központ igazgatóját, segítsen megérteni Gyurcsány és elvbarátai szellemi, politikai indíttatását.

2020. 08. 06. 5:55
null
A gazdasági átalakítás segíthet nemzetközi színvonalúvá tenni az intézményt Fotó: MTI/Róka László

Amint nyilvánosságra került az átalakítás után a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának névsora, Gyurcsány Ferenc szinte elsőként reagált Facebook-bejegyzésben, ekképpen: „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek.” Vidnyánszky Attila egyik „társával”, Lajos Tamás operatőr, producerrel beszélgettünk, meghíva Szánthó Miklós jogászt, az Alapjogokért Központ igazgatóját, segítsen megérteni Gyurcsány és elvbarátai szellemi, politikai indíttatását.

A DK elnökének szavaira Lajos Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja annyit mondott:

– Kicsit meglepett az intenzitása, de nagyon nem vártam mást.

Tegyük hozzá, Gyurcsány az összellenzék vezetőjének posztjára tör, így szavai nem kizárólag őt és pártját minősítik.

Lajos Tamás filmproducer
Fotó: Bach Máté

– Hadd idézzem Lajos Tamást – vette át a szót Szánthó Miklós –, „szélesebb a vállnál az arc”, ami erre az esetre pontosan ráillik – fogalmazott a központ igazgatója, hozzáfűzve: Gyurcsány Ferenc most is, mint egyéb megszólalásaiban, felmutatta azt a két roppantul hamis mítoszt, amit a balliberális oldal magáról felépített, amelyek szerint ők a demokraták, a jogállamiság elkötelezett hívei, illetve a kultúra, a hozzáértő szakmaiság kizárólag hozzájuk köthető.

– Az igazságszolgáltatás függetlenségéről szónokló Gyurcsánytól nem meglepő, de igen abszurd azt olvasni, hogy rögtönítélő bíróságokat helyez kilátásba azokkal szemben, akikkel politikai alapon nem szimpatizál, amennyiben újra hatalomra kerülne – mutatott rá a politológus a Facebook-posztban leírtakkal kapcsolatban. – Az mondják a balliberálisok: a „független” kultúrát meg kell védeni, annak „szakmai” alapon kell működnie. Teszem hozzá: már amennyiben a „szakmaiságot”, a „függetlenséget, az „objektivitást” persze kizárólag ők képviselik – magyarázta az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója
Fotó: Havran Zoltán

Hat egyetemet alakítanak, alakítottak át, a Közgáz esetében már bizonyítottan jól működő alapítványi formára, mégis csupán a Színművészetin került sor lázongásra. A másik művészeti egyetem, a MOME esetében még egy kóbor petíció sem született.

– Sőt, a MOME hallgatói és oktatói körében végzett közvélemény-kutatás tanúsága szerint hatvan százalékuk támogatta, húsz ellenezte, húszat pedig nem érdekelt az átalakítás – árulta el Lajos Tamás. – Többekkel együtt meggyőződésem, hogy a tanárok által felheccelt és manipulált diákok tüntettek. A filmproducer hozzátette: a székükhöz való ragaszkodás mozgatja az oktatókat. – Számos háttérbeszélgetést folytattunk, és érdekes módon filmes részről senki sem vett részt a hisztériá­ban – avatott be Lajos Tamás, aki elmondta: ugyanakkor a hallgatói önkormányzat nem kereste velük a kapcsolatot, nem akartak tájékozódni, helyette prekoncepcióval álltak a változások elé.

A baloldali sajtó és politika igyekszik az elégedetlenkedést diákok civil megmozdulásának láttatni, miközben közismert liberális megmondóemberek tartottak beszédet, baráti politikusok aktív közreműködésével. Ez pedig egyértelműen túlmutat az egyetemi átszervezések szakmaisága feletti aggodalmon. – A történelemből jól ismert kommunista tempóval állunk szemben. Az egykori pártállami elit a rendszerváltoztatás során politikai tőkéjét gazdasági és kulturális tőkévé konvertálta, majd évtizedekig azt állították, hogy e területeken így létrejött kvázi monopolisztikus hatalmuk teljesen normális, igazából a „kiegyensúlyozott” állapot – hangsúlyozta Szánthó Miklós, majd úgy folytatta: 2010 utánra jutott el odáig az ország, hogy lehetővé vált a polgári konzervatív gondolkodású erők számára a különböző társadalmi alrendszerekben ellenpólusok képzése.

– Ezt úgy élik meg a balliberális oldalon, mint ami a „természetes állapotokat” oldja fel – vélekedett a jogász, hiszen ők a saját értékvilágukat állítják be egyedüli „függetlenként”. – Ezért kiáltanak „antidemokráciát”, a jogállamiság sérelmét, a kultúra „megtiprását”, az értelmiség „elnémítását” – folytatta az Alapjogokért Központ igazgatója. – Monopóliumuk lebontásától félve azonnal fenyegetőzni kezdenek, mint Gyurcsány Ferenc, s már nem érdekli őket a független igaz­ságszolgáltatás, a jogállami értékek, hanem azt mondják: „földönfutók lesztek”.

A másik narratíva szerint az oktatás színvonala fog sérülni az átalakítással. A hallgatói önkormányzat egyik tagja nem tudta, hogy Lajos Tamás a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakán végzett, ahol öt esztendőn keresztül oktatott később. – Vidnyánszky Attila egyetemi tanár, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, Rátóti Zoltán szintén a Színművészetin végzett, majd tanított és számos kurzust tartott Kaposváron. Ezeket nem tudomásul venni vagy tájékozatlanság, vagy hazugság – jelentette ki Lajos Tamás.

Túlterjeszkedik az SZFE körüli balliberális sürgölődés a határainkon, vélhetőleg hasonló lesz a képlet, mint az Index esetében, amiről még Németország, az USA, Franciaország több baloldali sajtóorgánuma, nemzetközi hírügynökségek, a BBC is beszámolt. Már arról a hazugságról, miszerint a magyar kormány lehetetlenné tette a portál működését.

– A nyugati civilizáció populáris kultúrájában egyértelmű a liberális dominancia, nézeteiket diktatórikus, sokszor vandál módon – mint a Black Lives Matter esetében – juttatják érvényre. A közép-európai régióban ezzel a fajta kulturális, politikai imperializ­mussal szemben komoly ellenállás mutatkozik – emelte ki Szánthó Miklós. – A balliberálisok képtelenek elfogadni, hogy ugyanúgy legyen létjogosultságuk azoknak, akik nem a liberális elveket tartják szem előtt, ugyanakkor letettek már valamit az asztalra, például a filmművészet területén. Ezt a „demokrácia élharcosai” elvitatják, mondván: lehetetlen, hogy a kultúra területén ne balliberálisan gondolkodó ember kerüljön döntési pozícióba. Ilyenkor árulják el magukat, hogy a lelkük mélyén antidemokratikus elveket vallanak.

– A kuratóriumban szakmai munkát várnak tőlem. Egy rendkívül rossz állapotban lévő egyetemen igyekszik segíteni a gazdasági átalakítás, nemzetközi színvonalúvá tenni az intézményt. Ennek első intézkedéseként a Nemzeti Filmintézet 42,5 millió forinttal támogatja a diplomafilmeket, vizsgafilmekre pedig ötvenmilliós keretösszegű pályázatot írt ki – mondja Lajos Tamás.

A gazdasági átalakítás segíthet nemzetközi színvonalúvá tenni az intézményt
Fotó: MTI/Róka László

– Gyakorló producerként azt kell mondjam, nagyon kevés mostanában az a komoly produktumokat előállító rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve annak rendező szakán végzett. A másik fájó hiány a forgatókönyvíró-képzés. Ameddig ezeket nem hozzuk rendbe, addig a magyar mozgóképgyártás a saját árnyéka után kullog.

Tiltakozik a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége már többször felemelte szavát a magyar közélet tisztaságáért, a kulturált kommunikációért. Most azzal a támadással kapcsolatban adtak ki közleményt, amely Vidnyánszky Attilát, a kiemelkedő színházi szakembert, a Nemzeti Színház igazgatóját érte a napokban. „Felháborító, hogy a demokrácia álszent féltői önkényuralmi módszerekkel, gyűlölködve akarnak maguknak ismét teret nyerni. A politikai fenyegetőzés, a bosszú és a megfélemlítés összeegyeztethetetlen a demokráciával és az európai értékekkel. Nem szeretnénk újra olyat hallani, hogy »el lehet menni Magyarországról«, ha valami nem tetszik. Számunkra nem távlat a betemetetlen árkok feletti földönfutás. A tiszta közélet, a másik embert tisztelő közbeszéd békét szül, megőrzi a rendet. Ez a demokrácia alapja. Mi ezt a békés, kulturált hangnemet várjuk el valamennyi közszereplőtől és politikustól” – olvasható a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének közleményében. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.