Új szerepet kap egy hányatott sorsú műemlék épület

Egy volt pannonhalmi diák tervei alapján megújították és új funkcióval látták el az egykori bencés rendházat.

Magyar Nemzet
2020. 09. 05. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kőszeg belvárosának egyik gyöngyszeme az egykori bencés rendház. A Rajnis utca 2. szám alatt álló műemlék a történelmi belváros legnagyobb és egyetlen kétemeletes épülete. Eredetileg a jezsuitáknak építette Pietro Orsolini olasz származású, lékai építőmester 1677–1680 között. 1773-as távozásuk után 1815-ig a piaristáké lett. Amikor a piarista rendet Kőszegről Kaposvárra helyezték, helyüket a bencések vették át. A rendtagok 1950-ig éltek és tanítottak itt. A rend feloszlatása és a szerzetesek kiűzése után lakásokat alakítottak ki benne, majd egy időre a Kőszegi Járási Tanács székhelye lett. A Pannonhalmi Főapátság 1990-ben kapta vissza a hányatott sorsú műemlék tulajdonjogát. A rossz állapotban lévő ingatlan állaga sokat romlott az évek során és kérdéses volt, mi történjék vele, hogy eredeti fényét visszakapja. Néhány évvel ezelőtt elindult Kőszegen az iASK program (Institute of Advanced Studies Kőszeg – Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Kőszeg), amelynek szakértői kutatói szállásnak szemelték ki az épületet, a nemzetközi kutatási programokban ideérkező PhD-hallgatók és szenior kutatók lakhelyének.

Egykori pannonhalmi diák tervei alapján újították fel az épületet
Fotók: Pannonhalmi Főapátság

Az ő ötletük segített abban, hogy megnyugtatóan rendezzék az épület sorsát. Az egykori pannonhalmi diák, Gutowski Robert tervei alapján megújították és új funkcióval látták el az épületet. A Benedictine Hotel Kőszeg átadási és megáldási ünnepségét szeptember 7-én, hétfőn 11 órától tartják. Beszédet mond: Hortobágyi T. Cirill főapát, Soltész Miklós államtitkár és Miszlivetz Ferenc főigazgató.

Igazán szép és igényes lett az új funkciót nyert egykori rendház

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.