SMS-ben bonyolódnak a Veszedelmes viszonyok

Huszonhárom évvel Stephen Frears Veszedelmes viszonyok című filmjében nyújtott legendás alakítása után, John Malkovich színházban vitte színre Choderlos de Laclos remekművét. Az előadást hatalmas sikerrel játsszák a párizsi Théatre de l'Atelier-ben.

Grund
2019. 01. 29. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Malkovich pályafutásának legendás alakítása volt Valmont vikomt, Stephen Frears 1988-as filmjében Glenn Close, Michel Pfeiffer és Uma Thurman oldalán. Malkovich már akkor elhatározta, amint lesz alkalma rá, színpadra viszi a francia levélregényt modern formában. Ízelítő a '88-as filmből:

A franciául kiválóan beszélő világsztár a párizsi Montemarte-on található Théatre de l'Atelier színpadán harminc év alatti, teljesen kezdő francia színészekkel dolgozott. A regényt Christopher Hampton brit drámaíró adaptálta színpadra.

John Malkovich a négy hónapig tartó szereplőválogatáson mintegy háromszáz frissen végzett színészt és színészhallgatót nézett meg. Közülük választotta a darab kilenc szereplőjét. A Veszedelmes viszonyok két, XVIII. századi arisztokrata – Merteuil márkiné és Valmont vikomt – közötti érzelmi és hatalmi harcról szól. A két libertiánus – akik egykoron szeretők voltak – leveleikben hódításaikról írnak egymásnak és rivalizálnak a kicsapongásokban. Malkovich darabjában a fiatalok levelek helyett SMS-eket írnak egymásnak, Malkovich azonban nem változtatott semmit a szövegeken.

A világsztár úgy érzi, hogy Valmont szerepe őt magát is megváltoztatta, mert soha korábban nem találkozott ilyen összetett és érdekes figurával, aki egyszerre sármos, kegyetlen, gyermeki és a maga módján hű is. Meglátása szerint Valmont már a darab elején elveszett ember. „Az a legérdekesebb ebben a darabban: a szereplők nem ismerik fel a saját érzelmeiket. Ahogy az általában mindannyiunkkal történik” – nyilatkozta a színész-rendező.

A budapesti közönség március 25-én láthatja John Malkovich vendégjátékát a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az amerikai színész a Vígszínházban lép fel a Pokoli vígjáték című darabban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.