Rács és aranyfüst

Kákonyi Péter
2003. 02. 14. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebespusztai kitelepítettként, egy istállóban ismerkedett meg a világgal a szegedi költő, Petri Csathó Ferenc (1945–1997). Volt később ígéretes sportoló, újságíró és mindenekelőtt költő, a kiválasztottak és elátkozottak közül való, akinek életében csak egyetlen könyve (111 vers) látott napvilágot. Válogatott versei (Kődoboz) most a szegedi Tiszatáj Könyvkiadó gondozásában láttak napvilágot. A három évtizedet átfogó anyagot öt ciklusba szervezve olvashatjuk. Az Indázó kezek városában a költő útkeresése jegyében fogant versek füzére. A Vaskor töredék középpontjában a család, a megtalált harmónia áll. A Rács és aranyfüst a visszaemlékezés, továbbá – a szó mindennapi és egzisztenciális értelmében egyaránt ható – elbizonytalanodás verses krónikája. A Kortársaim, szent méregpoharak a spirituális magány, a belső rombolás, az elveszett bizonyosság, a groteszk ezredvégi világ lenyomata. Végezetül a Fércvilág a halál közelében fogant versek és töredékek füzére.
Petri Csathó Ferenc olyan maradandó értékű, emblematikus képekben fogalmazott, mint például az őrületet jelképező „sárga sál”, a teremtés esetlegességét sejtető „fércvilág”, vagy épp a „kődoboz” – a börtön, ahol egyként senyved a rab meg a rabtartó, hisz tudniuk kell, hogy rabságuk kettős: tömlöcük része a nagy, „országnyi kődoboznak”. (Petri Csathó Ferenc: Kődoboz, válogatott versek, Tiszatáj Kiadó, Szeged, 2003.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.