A meztelen szakács és a rákos tészta

2003. 03. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetben vala Krúdy, majd Márai Szindbádja, és Hamvas megágyazott a bornak, rávilágítva arra az egyszerű fundamentumra, hogy bizony az vagy brother, amit megeszel (és megiszol). A főzés-evés szent kettőssége ettől még szubkultúra maradt (akár a nehezen táncolható rock and roll), a szemétkaján és vörösboros kólán szocializálódott fogyasztónak édes mindegy, hogy aki hasábburgonyával adja fel a brassóit, az egyéb aljasságokra is képes. A televízió persze nem azért televízió, hogy ne próbálja meg felzabálni és konzumálni a szakrálist (és a nehezen táncolható rock and rollt), a főzős műsorok a „főzőcske, de okosan” típusúaktól az egészen kitűnőkig ott virítanak a legtöbb csatornán. A zárójeles kettesen például a hírolvasóból a közös japán–magyar határt nem túl „píszin” hirdető műsorvezetővé, valamint autodidakta szakáccsá változott Stahl Judit műsora szól a kulináris élvezetek híveihez. Stahl konyháját természetesen az „ismert képernyős arc” (magyarul médiasztár) cipeli a hátán, az ő ellenállhatatlanságának kellene kidomborodnia. Stahlnak jól áll a Cosmopolitanből megismert, a karrier vagy gyerek dilemmát harcosan feldolgozó nőfigura, aki így emlékezik meg a wokról: „Olyan autentikus érzése lesz az embernek, ha ezzel főz.” Valljuk be, ezt Lao-ce se mondhatta volna szebben. A küzdőtér (konyhakulissza) is nagyon autentikus, kár, hogy néhány perc elteltével „olyan érzése lesz az embernek”, mint amikor egy klausztrofóbiás beszorul a lakótelepi liftbe. A kameramozgás közepesen igénytelen, döcögősen kelti fel az érdeklődést az egyébként figyelemre méltó kompozíció iránt, ami ezúttal egy rafinált Pad Thai. Ez nem más, mint egy EU-konform rákos tészta Ázsiából, némi utánajárással kábé öt rugóból kijön, gáz- és villanyszámlával együtt. Ezt követi a receptverseny e heti boldog nyertesének kihirdetése, amire egy különös hangú, hatalmas termetű szakács vállalkozik, a joviális Laci bácsi elférne a hóna alatt. A győztes Monika Robinson, először nem hiszem el, arra gyanakszom, hogy véletlenül elcserélték az inzertet egy Kovi-video-reklámmal, de nem, a hölgy valódi és Angliában él. Ezt nevezik nemzetközi sikernek, pláne, hogy azt is megtudtuk: Stahl háziasszony New Yorkban habarodott bele a thai konyhába.
A konkurenciánál, a rendkívül szellemes című Receptklubban két, a kereskedelmi rádiók disz-lexiásaira emlékeztető fiatal férfi folytat reménytelen küzdelmet a magyar nyelvvel, valamint egy „fejes saláta zöldbabbal és tonhallal” elnevezésű konglomerátummal. A tonhalról hamarosan kiderül: szardínia, itt egy pillanatra elveszítem a fonalat, de mindegy, nem lehet minden műkedvelő mellé halbiológust állítani. A saláta egyébként tetszetős, kellemes variáció a diabétesszel együtt élők számára. A mélypont akkor következik, amikor a főzőemberek kevergetés közben a hasnyálmirigyről kezdenek értekezni, szinte a M.A.S.H.-ben érzem magam, aztán vége, jöhet a hálálkodás a szponzoroknak, majdnem olyan hosszan, mint maga a műsor, de a halászokat nem említik.
Persze lehet ezt jól is csinálni, példa erre a néha már kissé túldicsért Spektrum televízió három produkciója. A Nigella falatozójában (alighanem ez inspirálhatta Stahl Juditot is) egy vonzó nő kápráztat el nem kevésbé vonzó étkekkel és praktikákkal, a két duci hölgy, Clarissa és Jennifer elképesztő kompozíciókkal szolgál érdekes mikroközösségeknek (legutóbb portugál burgonyatermesztők kisebb csoportjának ment le a vérnyomása), majd elszívnak egy cigit és elhúznak egy oldalkocsis motorkerékpáron, de a műfaj csúcsa kétségtelenül Jamie Oliver.
Az Egyszerűen főzni: (penetráns magyarítás, a Naked Chef, azaz A szakács meztelen azt sugallja: a főnök beenged minket a magánszférába, valamint irodalmi utalás, lásd W. Borroughs) rajongói kívánságára már másodszor megy a Spektrumon, az új sagában pedig az ifjú mester egyszerűen egy színházban főz, közönség előtt, összehozva a „társművészeteket” a világot jelentő deszkákon. Ez a végtelenül tehetséges és vicces fiatalember kisebbfajta forradalmat produkált a szakácsművészetben, a szakácskönyvírásban és a televízós főzőcskék terén. Persze lehet mindezt a régi módon csinálni, csak nem érdemes. Veszélyes fickó, mert ha az ember nem vigyáz, azon kapja magát: újságpapírba göngyöli a lazacot, télvíz idején is képes vagyonokat költeni friss bazsalikomra és édesköménygumóra, csatateret csinál a konyhából, miközben valahol hátul bömböl a tévé és Jamie Oliver épp fűszereket döfköd egy brutális csontos karajba. Egyébként nagyon megy vele a szekér, hollywoodi producerek zaklatják egy életrajzi film erejéig, Leonardo di Caprióval a főszerepben. Oliver köszöni a lehetőséget, de egyvalakit még jobban el tudna képzelni, amint őt alakítja. Önmagát.
(Stahl konyhája, tv2, március 18., Receptklub, RTL Klub, március 18.; Egyszerűen: főzni, Spektrum, március 14.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.