A szódavíz, a magyar kultuszital

Nedbál Miklós
2004. 08. 19. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kell hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka – írja Márai Sándor, s e mondatokat választotta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum is A szódavíz, egy magyar kultuszital című kiállításának mottójául. A tárlat a kultuszital történetébe nyújt bepillantást.
Néhány hónappal ezelőtt az Országos Szikvízkészítők Ipartestületének beadványa alapján a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Agrármarketing Centrum hungaricummá nyilvánította a szódát mint garantáltan hagyományos, különleges terméket. Igaz, mindez majd két évbe tellett, de a szikvizesekkel együtt már mindenki örülhet, s így talán több az esély az ásványvízzel szembeni harcra. A szódavíz története a felvilágosodás koráig nyúlik vissza, ekkor próbálkoztak először előállításával. Joseph Priestley angol pap volt az első 1767-ben, aki először elegyített szén-dioxidot vízzel, hat évvel később pedig a genfi Jacob Schweppe hatékony, viszont titokban tartott módszert talált fel a nagyipari gyártáshoz. Az első szifonfejet 1813-ban Charles Plinth tervezte, és szabadalmaztatta is.
Természetesen Jedlik Ányos sem maradhat ki a sorból. Nem kellett sokat várni, már 1826-ban elért újszerű eredményeket a szódavíz létrehozására, s nevéhez fűződik az iparilag előállított szénsavas víz feltalálása. A gyártásba is belevágott 1841-ben, de a gyár igazgatását hamarosan átadta unokaöccsének. Egyik előadásán Jedlik Ányos így mutatta be találmányát: „Egyik palaczkban foglaltatik a savanyú vizeknek legegyszerűbbike, mellyben a közönséges vízen, és avval egyesült szénsavon kívül semmi más ásványos rész nem találtatik. Ezen víz nagyobb mértékben bírja magában tartani a szabad szénsavat, mint az, mellyben a szénsavon kívül még többféle savak is felolvadvák; s azért azon csípőssége, mellyet a pezsgő borban kedvelünk, nagyon kielégíthető; pohárba töltetvén szüntelen szénsav buborékokat hány, még a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül.”
A szódavíz már több mint százhetvenöt éves, s az elmúlt száz évben élte aranykorát. A szikvíz Márai Sándor mellett több alkotót is megihletett, s nemcsak az irodalom, de a képzőművészet terén is. A kiállítás többek közt ezekből is szemezget, de emellett több, különböző korból származó szifon (más és más színben, más módon, díszesen kialakított fejekkel), hirdetések, visszaemlékezések, s egy szódavíz előállítására alkalmas gép is megtekinthető a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban (I., Fortuna utca 4.) október 3-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.