Bubik-emlékdíjat alapítottak

Metz Katalin
2004. 12. 03. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolcadik alkalommal adták át A Magyar Művészetért díjakat tegnap délután a Károlyi-palotában. Az ünnepségen Bessenyei Ferenc, Csoóri Sándor, Tőzsér Árpád, Ferencz István, Jankovics Marcell, Király László, Marton László, Püski Sándor, Sánta Ferenc, Szabó Szilárd és Németh Ildikó vehette át az elismerést. A Magyar Művészetért Posztumuszdíjat Dohnányi Ernőnek és Weöres Sándornak ítélték.
Tiszteletbeli emlékéremben részesült Kovács Gábor, Nagy Endre, a székelyudvarhelyi Emlékezet Park és Szórádi Sándor.
Az 1987-ben létrehozott Magyar Művészetért elismerést az alkotóművészek és a klasszikus magyar művészeti alkotások megbecsülése végett hozták létre.
„Bubik István az első színész volt, aki 1988-ban, 30 évesen megkapta A Magyar Művészetért díjat – nyilatkozta a tegnapi ünnepségen a Gubcsi Lajos, a kuratórium elnöke. – A Magyar Művészetért XVIII. díjátadó gáláján mint a díj eredeti alapító elnöke megalapítom A Magyar Művészetért – Bubik István Emlékdíjat, minden év legtehetségesebb, kirobbanó erejű fiatal magyar színésze, színésznője számára a Kárpát-medencében, az alábbi, önálló döntésjoggal felhatalmazott, felkért kuratóriummal. Elnök: Kubik Anna, tagjai: Bubikné Rémi Tünde, Sebestyén Márta, Berecz András, Eperjes Károly, Kerényi Imre, Lohinszky Loránd, O. Szabó István és Taub János. Az emlékdíjat évente A Magyar Művészetért díjátadó gálán nyújtják át, a hagyományos díjjal azonos jelképekkel.”
A továbbiakban Gubcsi Lajos a gálaesten „mint a díj alapító elnöke és mint kiskunfélegyházi magyar” bejelentette, ha három nap múlva, december 5-én a népszavazáson a kormánypropaganda hatására a javaslat nem kapja meg a kötelező 25 százalékot, akkor kérni fogja a szerb kormánytól – mint mondta – „a második, nekem kettős: azaz a magyar mellé a szerb állampolgárságot, hogy azonos lehessek a ma legnehezebb életet élő magyar testvéreimmel… Nekem is jár ugyanaz, mint nekik: a kettős állampolgárság. Vagy ahogyan a felvidéki magyarság jelese, Tőzsér Árpád írta művében: »a kettős űr«.”
Nyilatkozatot tett közzé az esten a díj kuratóriuma is: „Kérjük A Magyar Művészetért XVIII. díjátadó gála művészeit, szponzorait, mecénásait, vendégeit, hogy vasárnap szavazzanak igennel a kettős állampolgárságról. A díj, a kuratórium egész 18 éves létéből következik e kérés. Mindig így éreztünk, és így is döntöttünk a díjakról 1988 Sütő Andrásától, Dobos Lászlójától a ma Tőzsér Árpádjáig és Király Lászlójáig, Dohnányi Ernőig és Székelyudvarhelyig: mi egységes magyar nemzet voltunk és vagyunk, és e szerint szól ránk most a lelkiismeretünk. Hallgassunk rá! És egyben szavazzunk igennel azért is, hogy a nép akarata kötelezze az Országgyűlést: ne, most már ne, és soha se térhessen ki e kérés elől! Igen. Ezt kérjük Önöktől is. Köszönjük, mert tudjuk, hogy megkapjuk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.