Erős a TV Paprika

A TV Paprika Magyarország és a régió első olyan tematikus televíziója, amely a konyhakultúrának szenteli teljes műsoridejét. A Filmmúzeum igazgatósága által életre hívott médium célja, hogy elősegítse Magyarország és a kelet-közép-európai térség kulináris hagyományainak felelevenítését és ápolását, hogy bemutassa a magyar tájkonyha hagyományait, a régión kívüli nemzetek konyháját. Kedélyes hadüzenet a gyorsétkezésnek.

Muray Gábor
2004. 12. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit eszünk ma? – a TV Paprika naponta többször látható műsorát három állandó szakács vezeti, a napi ajánlatokkal a magyar háziasszonyok ötletkeresését szándékoznak megkönnyíteni, hiszen nem mindegy, hogyan filézzük a halat, és mitől lesz ízletes a túrós csusza. A műsor célja, hogy a szakácsok megtanítsák a beavatott és leendő háziasszonyokat, hogyan lehet könnyen, ám változatosan étkezni. Az új televízió okít, kedvet csinál, étvágyat gerjeszt. Ez az eszszenciája. A TV Paprika vegyszermentes és vitamindús.
Szabó Edit, a TV Paprika főszerkesztője lapunknak elmondja, a november elején elindított gasztronómiai csatorna médiaszakmai sikertörténet: a december 20-tól a Matáv és a UPC által is sugárzott csatornáért számos kisebb kábeltelevízió-szolgáltató jelentkezett, a mindöszsze két hónapja létező médium nyolcszázezer háztartásba jut el, és január 17-től Csehországban és Szlovákiában is fogható lesz, cseh szinkronnal.
A főzés, a gasztronómia mindenkit érdekel – véli Szabó Edit, nincs olyan szakácskönyv, amelynek ne lenne piaca. A Filmmúzeum stábja szükségét érezte annak, hogy az egyre népszerűbb konyhakultúrának külön teret szenteljen. A Prokopp Dóra által elnevezett induló televíziót – akár a névrokon paprikát – könnyű volt megtölteni: a műsorok ötven százalékát magyar és régiós tartalom, a másik ötvenet pedig külföldön és itthon jól bevált gasztronómiai sorozatok, angol, olasz, osztrák és dél-amerikai műsorok adják. A TV Paprika egyedi ízét a főszerkesztő szerint „a nagy terjedelemben sugárzott, változatos témakörökben készülő, magas színvonalú, saját gyártású műsorok biztosítják”. A néző megtudhatja, melyik hazai vagy határon túli étterembe, kisvendéglőbe vagy vendégházba érdemes betérni, a televízió hírt ad a legfontosabb gasztronómiai rendezvényekről és fesztiválokról, bemutatja a magyar gasztronómia közszereplőit.
A TV Paprika fiatalos és nosztalgikus: a Dömötör Tamás és Kozári Ágnes által uralt Gasztropuccs a lapos pénztárcájú fiatalok számára készül, hadat üzen a rossz minőségű étkezésnek és a gyorséttermeknek. A főszerkesztő úgy látja, az ilyen értékteremtő műsorok alkalmasak arra, hogy a fiatal nézőket rászoktassák a mindennapi főzésre az albérletben, otthon vagy a kollégiumban. A Nagyi főztje a régi ízekre emlékezik, Mimi nagyi visszahozza a bennünk élő nosztalgiát, a gyermekkori konyha illatát. A Bandi a hegyen című sorozat különös gasztroturisztikai magazin, amelyben a meteorológus-szakács műsorvezető úton-útfélen, nomád körülmények között süt-főz. A Varázslatos növények című műsorban Ilcsi néni és Magos Zoltán a zöldségek, fűszernövények, gyümölcsök felől közelíti meg a konyhamesterséget, a Bortúra a két ünnep között bemutatott négy tokaj-hegyaljai borász hölgy portréja után a magyar bortermelők világába vezet majd be, és a jövőben indul egy sorozat a magyar őshonos állatokról, tájjellegű gasztronómiai hagyományokról.
Kérdésünkre, hogy a TV Paprika mennyire képes elhárítani a szakma támadásait, esetleges kifogásait, Szabó Edit elmondja, hogy a szakma „nagyon megbocsátó” velük. A televízió törekszik a „jószomszédi viszony kialakítására”, nem megosztani, hanem integrálni akarja a gasztronómia világát. „Nem szeretnék abban segédkezni főszerkesztőként, hogy a szakmában bárki bárkire is haragudjon; ez a médium elsősorban a hétköznapi tévénézőhöz, s nem a vendéglátó, szakács vagy cukrász szakmához szól” – hangsúlyozza a főszerkesztő. A TV Paprika kiáltvány a főzésért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.