Olasz–magyar írótalálkozó

Balatonfüreden hagyománnyá vált, hogy az üdülőváros az ősz első hétvégéjén látványos nemzetközi költőtalálkozónak ad helyet. A városvezetés és Franco Cajani költő, író, művészettörténész tizennégy évvel ezelőtt először hirdette meg a Salvatore Quasimodo költőversenyt és a nemzetközi költőtalálkozót.

Barna Máté
2006. 09. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy miért éppen egy olasz költő a névadója magyar alkotók nemes vetélkedésének? Bóka István polgármester, Paolo Guido Spinelli olasz nagykövet, Arnaldo Dante Marinacci, az olasz kultúrintézet igazgatója az északi part legszebb sétányán, a Quasimodo-emlékfánál és -mellszobornál idézték föl a múltat. Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő 1961-ben járt Füreden. Tizennégy év óta az ő emlékére rendezi meg a város a költői viadalt és találkozót, azóta évről évre új színekkel bővül a nemzetközi rangúvá emelkedett fesztivál. Másodízben adta a város meghívásos pályázat formájában a Bertha Bulcsú-díjakat prózaíróknak, akiknek életműve összefonódik a magyar tengerrel. Mezey Katalin költő, a Salvatore Quasimodo Kuratórium elnöke, az Olasz Intézet és a város kétnyelvű kötetek kiadását tervezi díjnyertes pályaművekből.
Az idei találkozót kiváltképp jeles alkalommá teszi, hogy Arpino és Balatonfüred polgármestere testvérvárosi megállapodást írtak alá. Irodalmi matinék, Kaiser László Lángok, tüzek között című Rosenthal-díjas kötetének bemutatója, Kiss Irén, Kabdebó Tamás, Fecske Csaba, Tarbay Ede, Miklya Zsolt, Barát Kata, Filip Tamás, Iszlai Zoltán, Deák Mór, Gyimesi László Quasimodo-okleveles költők felolvasása színesítette a kavalkádot. A hagyományoknak megfelelően Alessandro Quasimodo olasz színművész, a költő fia idén is elmondta édesapjának A Balaton partjáról című költeményét.
A szombat esti gálán a nagydíjat Csiki László Hajnali beszéd című verse, a Salvatore Quasimodo-különdíjat és a diákzsűri különdíját Kálnai Adél Régi kertben, tétován című költeménye nyerte el. Különdíjban részesült Oltványi Bernadett szegedi egyetemi hallgató Magyarország Quasimodo költészetében – Quasimodo Magyarországon című szakdolgozatterve. Díjat kapott két filmrendező Quasimodo-díjas versekre komponált költői kisfilmekért: Szabó Ildikó Térzet című filmjét Kiss Dénes Fény sötétlik című verse, Vízi Mária, a Duna TV rendezője filmjét Tóth Krisztina azonos című költeménye ihlette.
Bertha Bulcsú-emlékdíjat és a Széphalom Könyvműhely különdíját az életműre és a Bertha Bulcsú-pályamunkára kapta meg öt alkotó: Géczi János A rózsa, Sarusi Mihály Pincesor című publicisztikái, illetve Kellei György A bunkóság csodája, Pósa Zoltán Balatonföldvár tündérkertje – szakrális varázskör a kelták dombjától Szántód-keresztig, Kodolányi Gyula Szerelmes földrajz – Tihany–Balatonfelvidék című irodalmi riportjait ismerte el a zsűri. Kodolányi Gyula Balatongyörök különdíjában is részesült. A találkozó szombaton késő este a Muzsikás együttes Bartók-estjével zárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.