Szóval már megint a hollandok. A holland dizájn hasít, de mindjárt mellettük, az élmezőnyben hasítanak a dánok is: az egy főre jutó kreatív ötletek száma ott fenn, a hűvös-nyirkos északon jó ideje bosszantóan magas. A holland dizájn eredményeiből, irányaiból villantott fel némi keveset a hétvégén a holland design napok, és aki látja, hogy az elkényelmesedett, jóléti Európa jövője a tank erőkkel nyomuló Kelettel, Kínával szemben csak a tudásipar, a kreatív gazdaság lehet, vagy egyszerűen szeret nyitott szemmel járni, valamelyik eseményen talán ott is volt.
Marije Vogelzangot a WAMP és a Chili & Vanilia bloggere, Mautner Zsófia már többször megpróbálta Budapestre csábítani, mert a nő tényleg érdekes, első hallásra már a névjegyére vésett foglalkozása is: „eating designer”. Étkezési dizájner. Tökéletesen belövi az abszolút trendit. A gasztropaletta végre itthon is egyre színesebb, már nem ciki tudatosan válogatni, a minőséget becélozni. A dizájn pedig, amióta nem formatervezésnek hívják, Magyarországon is kapaszkodik fölfelé.
Volt azért egy sanda gyanúnk, hogy az Eat Love Budapest (Egyél szeretet Budapest) címmel meghirdetett Vogelzang-féle gasztroperformansz látványos, feszesre fújt lufi, amolyan kortárs neszesemmi. Hát nem az volt. Vogelzang ugyanis halálosan komolyan veszi, ami a névjegyén áll: úgy közelít az ételhez, mint embereket összekötő médiumhoz, spirituális eszközhöz. Étkezési rituálékat tervez, felszabadítja a merev hagyományok alá szorult lényeget, hogy enni jó esetben nemcsak szükséglet, hanem öröm, a találkozás, az érintkezés intim lehetősége.
Az etetés motívuma pedig külön is érdekli. Etetés mint átadás-befogadás, ami furamód elképzelhetetlen feszengés nélkül felnőtt emberek között, pedig – Vogelzang esküszik rá – ezzel lehet, a játék kedvéért legalábbis, csavarni egyet a dolgokon.
Marije Vogelzang terméktervezést tanult az eindhoveni Design Akadémián, 2000-ben diplomázott. Diplomamunkája egy halotti tor asztalának megtervezése volt. A kreációval szerette volna felforgatni az egysíkú holland hagyományokat: a résztvevőket fehérbe öltöztette, és a terítéket, az ételeket is fehérre komponálta. Ma gasztroperformanszaival és élelmiszer-ipari konzultánsként járja a világot, 2004 óta – előbb Rotterdamban, majd Amszterdamban – műterem-laboratórium-éttermet is működtet Proef néven. 2009-ben, Hollandiában publikálta étkezési filozófiáját és tartalmazó EAT LOVE című könyvét.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!