A sajtónyilvános beszélgetés meghívottjai között szerepeltek gasztrobloggerek is, mint Mautner Zsófia, Vrábel Krisztina és Péter Anna. Többek között azokra a kérdésekre keresték a választ az intézetigazgatókkal együtt, hogyan alakíthatja a magyar konyha és gasztronómia a pozitív országképet.
Egyöntetűen az volt a vélemény, hogy a modern magyar konyhát kell bemutatni, mert olyan, hogy magyar konyha valójában nincs, mert a honfoglaló magyarok étkeit még a régészek segítségével sem tudták kinyomozni, bár találtak 5-6 ezer éves gulyásüstöket, meg hajdina maradványokat. Leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia konyhája, amely 13 nemzetiség étkeiből állt, kísérhető nyomon a mai étrendben is.
Mautner Zsófia gasztroblogger kifejtette, hogy helyi együttműködésben, a helyi elvárásokhoz igazodva lehet eredményeket elérni, példaként fölhozta New Yorkot, ahol nagyon népszerűek a főzőiskolák. A hagyományos magyar ízeket megújító séf bevonásával és egy főzőiskolával együttműködve lehetne eredményt elérni, de hatásos a gasztronómiát egyéb művészeti ágak bevonásával – mint a film vagy a képzőművészet – bemutatni.
Can Togay János, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatója szerint ugyanúgy, ahogy a képzőművészet támogatásához, központi akarat és anyagi segítség kell a magyar konyha bemutatásához.
A délelőtt tartott igazgatói értekezleten részt vettek a Közigazgatási és Igazságügyi-, a Nemzeti Erőforrás- és a Külügyminisztérium vezetői.
Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy kiemelten foglalkoztak a Campus Hungary programmal, amelyet az intézet készített elő együttműködésben az oktatási kormányzattal. Az a törekvésük, hogy minél több külföldi hallgató jöjjön felsőfokú természettudományos, agrár-, vízgazdálkodási és műszaki képzésre is Magyarországra. A program célja, hogy növelje a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességét.
A magyar kulturális diplomácia fölkészül az olimpia évére, 2012-re, annál is inkább, mert 60 éves lesz a helsinki olimpia, amelyen a magyarok 16 aranyérmet nyertek. Tervezik többek között, hogy kiállításokat állítanak össze, olimpikonokat hívnak meg kerekasztal-beszélgetésekre.
Szó volt arról is, hogy Magyarországot díszvendégnek hívták meg 2013-ban a világ egyik legnagyobb folklór bemutatójára, a Smithsonian Folklife népművészeti és hagyományőrző nemzetközi fesztiválra Washingtonba. Az eseményt 1967 óta minden évben nagy érdeklődés mellett rendezik meg és ennek jegyében készül Magyarország is a bemutatkozásra – hangsúlyozta Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.
Kultúrdiplomácia és gasztronómia
A magyar konyha országképet alakító szerepéről is eszmecserét folytattak a külföldi magyar intézetek igazgatói a Balassi Intézetben tartott pénteki értekezletükön.
2011. 11. 11. 16:05
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!