Hogy feszengve érkeztem, az nem kérdés. Nem vagyunk elkényeztetve könyvbemutatók terén, maximum egy jobb kávéház, esetleg pogácsa, beszélgetünk, átmegyünk egy rossz kocsmába, berúgunk, hazamegyünk, ennyi. Most meg… Még jó, hogy elárultam magam. Ha nem szólok, hogy én itt egy kissé feszengek ám, akkor nem tudom meg, hogy a könyvkiadó munkatársai is feszengnek. Szóval nekik is szokatlan. Szecesszió, hatalmas, kör alakú asztalok. Mi ez, esküvő? Az. Nem. Keresztelő. Cserna-Szabó András és Fehér Béla közös gyermeke, az Ede a levesben – Gasztrokrimik című könyv keresztelője. A szülők azonban nem feszengtek, ha ők már főztek is az étterem konyhájában a séffel, akkor úgy könnyű. Márpedig főztek. Tehát könnyű.
Szóval ez azért felfokozta a megszokott honi könyvbemutatós alaphangulatot. De ahogy Sándor György a mikrofonhoz lépett, röpke gasztro stand upjával el is fújta a feszengést, nyugalom. Cserna-Szabó András és Fehér Béla ilyen szerencsés helyzetben ült le a főasztalhoz, Király Leventével, a könyv szerkesztőjével együtt, aki most moderálta a szerzőket, tulajdonképpen hasonló feladat. – Ki az az Ede? – tette fel a kérdést Király Levente. – Ede hosszas tépelődés eredménye – mondta Cserna-Szabó –, hiszen eredetileg Magyar etyepetye lett volna a könyv címe, ugyanis Mikszáth korában az etyepetye még étvágyat jelentett, de a félreérthetőség okán végül Ujházi Ede került a levesbe.
Mikszáthnak nyilván központi szerepe van ebben a történetben, ő írta a könyv előszavát, a szerzők is az ő hasából bújtak elő, szóval ugyanúgy utólag került bele a könyvbe, mint Ede a saját levesébe. De hogy egyet beljebb lépjünk, meg kell tudnunk azt is, mit jelent a könyv Gasztrokrimik alcíme.
– A könyvben található húsz esszé egy-egy krimi sztorija is egyben – mondta Fehér Béla –, hiszen a magyar konyhában rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Mi sem tudunk mindenre válaszolni, sőt a legtöbb esszének nincs is konkrét megoldása, szóval nyomozás folyik. Elég, ha csak azt mondom, hogy ma már az Ujházi-leves sem az, ami volt, hiszen eredetileg debreceni kakasból készült.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!