A Márton-napi szokásokat felelevenítő fesztiválon a hagyományos májgombócos libaleves és töltött libanyak mellett palóc ludaskása és petrezselymes bulgurral tálalt csokoládés libaragu is terítékre kerül, a szőlő mellett pedig eperből készült újbor is kóstolható – mutatta be a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétvégi programját Kecskés Noémi sajtóreferens az MTI-nek.
A különleges borokat és borkülönlegességeket tíz családi pincészet kínálja két napon át. A skanzen Márton-napi programjai között megtalálhatók az őszhöz kapcsolódó jellegzetes társas tevékenységek is, így a gyapjúfonás, a gyertyamártás, a kukoricafosztás, de készíthető kenőtoll, lampion, festett tollpárna, krumplipuska és zokniliba is. A foglalkozások mellett a gyerekeket rendhagyó libamesékkel és különleges Szent Márton-történetekkel várják. A közös családi programok keretében pedig bárki részt vehet a „lúdtalpasok” vetélkedőjén vagy a „csingislovak” felvonulásán.
„Halászi községben nagy hagyománya volt a Márton-napnak, a harmincas években minden kocsmában különfogattal készültek az eseményre. A Lajta Néptáncegyüttes segítségével ezt a szokást elevenítik fel, amikor feldíszítik a csingislovakat a zenés-táncos felvonuláshoz” – mondta a skanzen munkatársa. A jeles nap tradíciói mellett a vendégek megismerkedhetnek a kulcsoskalács készítésének titkaival, és kiderül az is, hogyan tárolták és tartósították nagyanyáink az ételeket hűtőszekrény és adalékanyagok nélkül – fűzte hozzá.
A zenei kínálatban a Grive et Ours Provence-i együttes mellett a Buda Folk Band és a Söndörgő együttes koncertje és táncháza szerepel. Kecskés Noémi kiemelte: a fesztiválon először lesz látható a Gödöllői Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet magyar szárnyas fajtabemutatója és új időszaki kiállítás is várja a vendégeket a Skanzen Galériában.
A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum december 11-ig tart nyitva, a tematikus hétvégék keretében november 19–20-án disznótor, a következő három hétvégén adventi készülődés fogadja a látogatókat.