|
A Magyar Nemzet, a Hír TV és a Lánchíd Rádió munkatársaival találkozhattak itt az érdeklődők, akik a nagy meleg ellenére érkeztek is, viszonylag szép számban. Nézze meg képgalériánkat! Fotó: Béres Attila |
Komoly témák kerültek terítékre: génmanipulált élelmiszerek, háborúk, társadalmi feszültségek. Olyan ügyek, amelyek számunkra – munkánk révén – hétköznapiak, másoknak talán kevésbé. De nyár van, meleg, a Balaton partján mégiscsak helye van a könnyedebb témáknak, műhelytitkoknak is, a belpolitikát szándékosan kerüljük.
|
Csopak a nyugodtabb környezetre vágyóknak ideális menedék. A fröccs mellé itt vízparti panoráma is jár. Nézze meg képgalériánkat! Fotó: Béres Attila |
A közeli vízparton nagy a forgatag, napközben közönségtalálkozók mellett vízipólósok, táncosok szórakoztatták a vendégeket. Így estefelé még nagyobb a tömeg, a balatoni pincészetek kis fa házikói körül mozdulni is nehéz. A borok decijét háromszáz–hatszáz forintért mérik, a vulkanikus talajon termelt, savas, száraz fehérborok kedvelőinek kellemes a terep. A lágyabb ízvilágot szívelők szürkebaráttal, muskotállyal próbálkoznak, de errefelé elég furcsán néznek arra, aki édes bort kér. Ez talán így is van rendjén. A sétányon sült keszeget, busát árusítanak, lassan talán sikerül tudatosítani, hogy a hekknek – bár nem rossz hal – nincs köze a Balatonhoz. Csak az árak durvák kicsit, tíz deka sült keszeg papírtálcán háromszáznyolcvan forint.
Éjfélkor még tele a part, de a rendelet szerint zárni kell, a nép kissé bizonytalanul jön-megy, mi legyen most, hiszen lefekvéshez nagyon korán van még. A Hatlépcsős becenévre hallgató étterem (hivatalosan Muskátli) tele emberekkel, nehéz szabad asztalt találni. A hely nevezetessége a velős pirítós, megkóstoljuk: ajánljuk másnak is. Régen ez egy kicsi, sátortetős vendéglátóhely volt, aztán kinőtte magát, a személyzet láthatóan el is fáradt, hosszú ez a nap.
Ha lehetőségeink engedik, utazzunk többet itthon, fedezzünk fel az eddig ismeretlen hazai tájakat, költsük el itthon a pénzünket, ha van. Rossz látni, hogy kedves, nagy múltú családi fogadók zárnak be, míg a kommerszebb, „tömegtermelésre” rámenő helyek inkább pörögnek. Váljunk – ha még nem volnánk azok – tudatosabb fogyasztóvá, kérjük ki a helyiek véleményét, keressük, kutassuk a megmentésre érdemes helyeket! A Balaton-parti hal- és borünnepen évről évre iránymutatást kaphatunk ehhez.
A borünneppel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja, a fesztivál hangulatképeit pedig itt nézheti végig.