Az utolsó Gastroblues-nap, a vasárnap a főzőversenyé Pakson minden évben. Az ad hoc konyhák vetélkedése inkább magáról a főzésről és még inkább a legjobb értelemben vett vendégszeretetről szól, mint a versenyről. Mezei fesztivállátogatóként kóstolójegyekkel is élmény ilyenkor végigsétálni a paksi ESZI-sportpályán, bográccsal kitelepülni pedig felbecsülhetetlen. Már csak azért is, mert főzés közben szól a blues a szabadtéri színpadon – idén Tom White kezdett még délelőtt, és délutánra már a kész lecsó boldog tudatában rophattuk Takáts Tamás koncertjén. S persze bűn lett volna nem odafülelni, amikor az olasz Red Wine Serenaders zenélt. Ennél már csak az lett volna jobb, ha főznek is, de az énekesnőjük azt mondta: nem tudták előteremteni a pasta elkészítéséhez szükséges kütyüket. Az angol körülírás és az intenzív mutogatás alapján valószínűleg a házitészta-készítőre gondolt.
A tavalyi fesztiválon még úgy döntött a július, hogy megkímél a hőgutától, és ez meglátszott az étlapokon is. A szemerkélő esőben jóval többen tették le a voksukat a pörkölt mellett, mint az idei kánikulában, amikor fölénybe kerültek a különböző lecsók.
A Magyar Nemzet csapatával mi is emellett döntöttünk, ahogy sátorszomszédaink, Török Ádámék is. Az énekes és csapata nagy mennyiségű lecsókolbásszal és paprikával dolgozott, ahogy ez a Gastroblueshoz általában illik is. A pirospaprika kultuszát minden esztendőben igyekszik megtépázni a Magyar Nemzet csapata, egyelőre kevés sikerrel. Az évről évre hangoztatott indoklás szerint a pirospaprikát a reformkor plántálta bele a magyar fejekbe, a rosszmájúak szerint pusztán a színharmónia (fehér virág, piros paprika, zöld szárak) végett.
Korábban – és ez azért nem kevés idő – szó sem volt pirospaprikáról a magyar konyhán, ezért hát juszt sem készítünk paprikás ételt egyik évben sem. Tavaly paprikamentes halászlével („toszkán halleves”) próbálkoztunk, és sokak csodálkozására a lecsóba sem került a piros porból, viszont készítettünk hozzá csevapot. Az erdélyi konyha kedvelői érteni fogják, ha azt mondjuk, hogy a „szerb miccsről” van szó, csak más fűszerezéssel készül a különböző darált húsokból összekevert fasírtféleség.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!