Főz és blues – Paks mint az ország legjobb helye

Magyarország egyik legjobb fesztiváljának gasztronómiai csúcspontja a főzőverseny. Miért nem szeretjük a pirospaprikát, és milyen a pörkölt, ha emuból van?

rKissNelli
2012. 07. 09. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó Gastroblues-nap, a vasárnap a főzőversenyé Pakson minden évben. Az ad hoc konyhák vetélkedése inkább magáról a főzésről és még inkább a legjobb értelemben vett vendégszeretetről szól, mint a versenyről. Mezei fesztivállátogatóként kóstolójegyekkel is élmény ilyenkor végigsétálni a paksi ESZI-sportpályán, bográccsal kitelepülni pedig felbecsülhetetlen. Már csak azért is, mert főzés közben szól a blues a szabadtéri színpadon – idén Tom White kezdett még délelőtt, és délutánra már a kész lecsó boldog tudatában rophattuk Takáts Tamás koncertjén. S persze bűn lett volna nem odafülelni, amikor az olasz Red Wine Serenaders zenélt. Ennél már csak az lett volna jobb, ha főznek is, de az énekesnőjük azt mondta: nem tudták előteremteni a pasta elkészítéséhez szükséges kütyüket. Az angol körülírás és az intenzív mutogatás alapján valószínűleg a házitészta-készítőre gondolt.


A tavalyi fesztiválon még úgy döntött a július, hogy megkímél a hőgutától, és ez meglátszott az étlapokon is. A szemerkélő esőben jóval többen tették le a voksukat a pörkölt mellett, mint az idei kánikulában, amikor fölénybe kerültek a különböző lecsók.

A Magyar Nemzet csapatával mi is emellett döntöttünk, ahogy sátorszomszédaink, Török Ádámék is. Az énekes és csapata nagy mennyiségű lecsókolbásszal és paprikával dolgozott, ahogy ez a Gastroblueshoz általában illik is. A pirospaprika kultuszát minden esztendőben igyekszik megtépázni a Magyar Nemzet csapata, egyelőre kevés sikerrel. Az évről évre hangoztatott indoklás szerint a pirospaprikát a reformkor plántálta bele a magyar fejekbe, a rosszmájúak szerint pusztán a színharmónia (fehér virág, piros paprika, zöld szárak) végett.

Korábban – és ez azért nem kevés idő – szó sem volt pirospaprikáról a magyar konyhán, ezért hát juszt sem készítünk paprikás ételt egyik évben sem. Tavaly paprikamentes halászlével („toszkán halleves”) próbálkoztunk, és sokak csodálkozására a lecsóba sem került a piros porból, viszont készítettünk hozzá csevapot. Az erdélyi konyha kedvelői érteni fogják, ha azt mondjuk, hogy a „szerb miccsről” van szó, csak más fűszerezéssel készül a különböző darált húsokból összekevert fasírtféleség.


A paprikamentes ideológia terjesztése és a főzés mellett azért volt idő egy kis szomszédolásra is. Hozzánk is be-be tértek persze, néha a sátor háta mögül titokzatos módon érkezett egy üveg Légli vagy Takler, a másnapot ilyenkor mindig érdemes a napszúrásra fogni. Közben felbukkantak maguk a borászok is, és Török Ádám még délelőtt jelentette, hogy Tiffán Zsolt borász is részt vesz majd az esti jammelésen, persze a gitárjával együtt.

Ez megfelel a fesztivál filozófiájának: baráti, majdnem családi, összehozza a bort, a zenét, a konyhát. A végén beálltunk mi is a kóstolók sorába: ettünk csángó birkapörköltet savanyú káposztával és puliszkával, de még emupörköltet is. Utóbbit a Dunakömlődi Borbarátok csapata állította elő, miután az egyik tagjuk év közben valahogyan „kapott” három emut, amelyeket Paksra tartogatott.

A bográcsban úgy fest, mintha egy dinoszauruszt trancsíroztak volna fel, de az óriás csontokról teljesen korrekt, ízvilágában valahol a marhahús és a pulyka között ingadozó húst faraghat le az ember. A csapat egyébként tarolt a különlegességgel: pörkölt és borkorcsolya kategóriában is elvitték az első díjat, övék volt a legszebb pavilon és ők kapták a közönségdíjat is, csak a grill és az egyéb ételek mezején verte meg őket a Motoros Baráti Kör.


A győztesek egyébként évek óta visszajárnak, és büszkék is a díjakra, de „a részvétel a fontos” közhelye a Gastroblues esetében tényleg abszolút igaz. Jól mutatja ezt az is, hogy minden kategóriagyőztesnél sokkal nagyobb sikert aratott a színpadon a bejelentés: csak a kóstolójegy-bevételből 370 ezer forint forint gyűlt össze a viski magyar óvoda felépítésére (összesen egymilliónál is többet vihetnek haza a fesztivál, vállalkozók és magánszemélyek felajánlásai révén), és hogy a finn testvérfesztivál, a Puistoblues szervezői is tettek egy nagyobb felajánlást a nemrég elhunyt basszusgitáros és veterán gastrobluesos, Kepes Róbert hátrahagyott családjának.

A jól csengő magyar és külföldi zenész nevek mellett ez a két évtized alatt bejáratott, magamutogató marketinget nélkülöző, baráti és önmagáért való jótékonyság teszi a Gastrobluest azzá, ami. Idén húszéves lett a fesztivál, Isten tartsa meg még nagyon sokáig – lehetőleg pont ilyennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.