Pakson minden napra jut egy világsztár

A neves borász sír a meghatottságtól, a drogból szabadult, hívővé vált világsztár bort kínál: ilyen a paksi Gastroblues.

Tölgyesi Gábor
2012. 07. 03. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Igaz, hogy az idei az utolsó fesztivál az ön szervezésében?
− Igaz, a mostani fesztivál után visszavonulok, de ezzel nincs vége. Az elmúlt években két gyermekem segített a szervezésben, ők veszik át a stafétát. Lányom, Miller-Gárdai Viktória a Pannon Filharmonikusok szólamvezető fuvolistája, a szimfonikus együttes idén őt választotta az év zenészének. Fiam, Gárdai Ádám könyvtár-informatikus, művelődésszervező diplomával rendelkezik, vendéglátóként is képzett.

„A Gastroblues nem egy egofesztivál, ahol azzal lehet büszkélkedni, hogy tíz- és százezrek jöttek el, hanem emberléptékű, közvetlen esemény.”

Fotó: Hegedűs Márta


− A Gastroblues szervezése mellett lemezeket is megjelentet, ön az egyik legjelentősebb blues- és progresszív rock kiadó is. Megéri?

− Ha volt a fesztiválnak nyeresége, akármilyen kicsi is, azt mindig kiadványokra költöttem, annak ellenére, hogy CD-ket, DVD-ket megjelentetni mostanában nem bombaüzlet, de nem is ezért csinálom. Minden évben készítettünk kép- és hangfelvételeket, idén jelenik meg az ötvenedik kiadványunk DVD-formátumban a VTCD és az Artisjus támogatásával. A jubileum alkalmából díszdobozban jelentetünk meg több mint ötszáz koncertfelvételt, amelyeket kiváló minőségben rögzítettünk. Ezen a téren nagy szerencsém volt, rögtön az elején összehozott az élet egy komoly stúdiótulajdonossal, Horváth Jánossal, ő csinálta az első tíz évet. A második tíz évet a szintén kiváló Válik László rögzítette hangban.

− Az elmúlt húsz évben számos világsztár nemcsak fellépett Pakson, hanem vissza-visszajár ide. Mi a Gastroblues vonzerejének titka?

− A fesztivál szlogenje, hogy a legjobb zene sem élvezhető száraz torokkal és korgó gyomorral, a közönségre, a zenészekre ez egyaránt igaz. Bevált dolog, hogy a neves előadók elküldik előre a kívánságlistájukat, hogy mit esznek, mit isznak, milyen levegőt vesznek, de nemegyszer előfordult, hogy félretették a diétájukat. A Chris Farlowe Band vagy a Colosseum együttes is elcsábult a békéscsabai sült kolbásztól vagy a házi rétest készítők pultjánál, mások a pálinkafőző mester tudománya előtt hajoltak meg. A Gastroblues nem egy egofesztivál, ahol azzal lehet büszkélkedni, hogy tíz- és százezrek jöttek el, hanem emberléptékű, közvetlen esemény. Itt a muzsikusok készek együttműködni a közönséggel, mindig vállalják a közös fotózásokat, a lemezdedikálásokat, nem az elérhetetlen bálványok szerepében tetszelegnek.

Az osztrák Ripoff Raskolnikov a Muzsikás dalát énekli a paksi Szentlélek-templomban:

De térjünk vissza a szlogenhez, hogyan egészíti ki egymást a zene és a gasztronómia. A fesztivál teljes neve: blues, jazz, rock és gasztronómia – borbarát találkozó. Az első neves borász, aki eljött a borbarát találkozóra, Tiffán Zsolt volt, ő egyre inkább belekeveredik a zenélésbe, és igyekszik a borait bemutatni a sztároknak. Amikor itt volt a Nazareth együttes, megkörnyékezte a  színpadot, két karton borral lepve meg az énekest. (Zsolt elmesélte, utána elsírta magát a meghatottságtól.) Aztán itt van a Uriah Heep alapítója, Ken Hensley. Tüneményes ember, kikászálódott a drogból, az alkoholból és hívő lett. Ő például a világ legtermészetesebb módján tanulta ki a borkínálást a Takler pincében. Sok magyar sztár tanulhatna viselkedést, ezek az emberek sosem vesznek haknira koncertet.

− A közönségből is sokan minden évben visszatérnek. Ők vajon miért?

− A visszajárók közül többen mondták, nem nagyon törődnek vele, hogy nekik olykor ismeretlen zenekarok is muzsikálnak a fesztiválon, mert eddig sosem csalódtak, tudják, a Gastroblues mit nyújt. A zenei minőség és a családias hangulat mellett sokat köszönhetünk a támogatóinknak, az MVM Paksi Atomerőműnek és a város önkormányzatának. Rengeteget költöttek reklámra, a jó bornak is kell a cégér: bármennyire kedves is nekünk a blues műfaj, ez mégiscsak egy rétegzene. Most minden napra jut egy világsztár, akik nagyon akartak jönni Paksra, sokat engedtek is a fellépési díjukból, de a támogatók nélkül azt sem tudtuk volna kifizetni, nemhogy ilyen barátságos jegyárakat kínálni.



− Rick Wakeman
, Glenn Hughes és Ken Hensley: erős az idei névsor, pedig még csak a legnagyobbakat említettem. Melyikük a kedvenc?
− Az összes muzsikus, aki eddig is fellépett a Gastroblueson, gyerekkori kedvenc, nem rangsorolom őket. Itt volt a Yardbirds, az Animals, mindazok, akiket anno a Szabad Európa Rádióban hallgathattunk. Most pedig, ami történik ebben a műfajban, az Pakson történik, erre nagyon büszke vagyok. Hiszen egyetlen hangszeren játszottam az életemben: a paksi templomban harangoztam, kisegítve édesapámat, aki 1956 után templomszolga lehetett, miután letöltötte büntetését. Nem ígérem, de van arra esély, hogy ezen a fesztiválon Glenn Hughes és Ken Hensley közösen is fog muzsikálni, hiszen nagyon jó barátok. Rick Wakeman, akinek több mint kilencven szólólemeze jelent meg eddig, kétszer is zenél Pakson. A vasárnap reggeli templomi fellépést ingyen vállalta, mikor megtudta, hogy jótékonysági koncert lesz a kárpátaljai Visk óvodája javára. (A Steinway magyarországi forgalmazója nagy bluesőrült, ő hozza a háromszáz kilós zongorát.) Utána rendezzük a főzőversenyt – három évvel ezelőtt 149 boros étel elkészítésével magyar rekordot döntöttünk –, majd a nagyszínpadi koncert jön a Csarnokban. És ez csak töredéke mindannak, amiért érdemes a Gastrobluesra jönni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.