Egy csésze Dánia Szederkényi Olgával

Szederkényi Olga, a Magyar Rádió külpolitikusa mind a 27 uniós tagországban megfordult már – az élménybeszámolónak különös formát választott.

Hanthy Kinga
2012. 11. 29. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szederkényi Olga, a Magyar Rádió külpolitikusa munkája során mind a 27 uniós tagországban megfordult már, és mivel sokan kérik, hogy meséljen, az élménybeszámolónak különös formát választott. Szerda este elindította Egy csésze Európa című sorozatát a budai Millenárison lévő Európa Pontban.


Már az első alkalom, a  Dánia – Kaptár a háztetőn pótszékes volt, az Auguszt cukrászat munkatársai csak nehezen tudták felszolgálni a sűrű sorok között a dán hosszú kávét és a teát, a Tom Nørring dán nagykövet által felajánlott pohár borokat, valamint a kimondottan az alkalomra összeállított smørrebrødöt, a dán nyitott szendvicset. A fahéjas csigáról az est végén sokan le is maradtak.


Az Egy csésze Európa persze nem csak evésről és ivásról szólt, bár a legnagyobb időben mégis csak erről – a puritánnak tűnő dán konyhaművészet fejlődését jelzi, hogy a koppenhágai Nomát tartják a világ legjobb éttermének, és a Budapestnél kisebb dán fővárosban tizenkét Michelin-csillagos étterem van. Az alcímben meghatározott „kalandok, városok, film, könyv, zene, emberek, gasztro” témaköröket is szépen végigvette Szederkényi Olga és műsorvezető társa, Nagy Emese. Szó esett a híres dán környezettudatosságról, ami nem csupán annyit jelent, hogy már a kisgyerekek sem szemetelnek az utcán, hanem azt is például, hogy Koppenhága lakosságának kétharmada kerékpáron jár. Az idei év első felére eső dán uniós elnökség alatt az uniós vendégeknek csak csapvizet szolgáltak fel, és egy felhőkarcoló tetejére telepített méhkaptárakból hozták a mézet, felhívva a figyelmüket a környezet megóvásának a fontosságára.


Szó esett még az est során Karen Blixenről, a Volt egy farmom Afrikában című regény írónőjéről – a könyvből készült Távol Afrikától című film hét Oscar-díjat kapott – és az író-bárónő Rungstedlundban látható múzeumáról. A dán nagykövet pedig nemcsak országa gasztronómiai hagyományaiba vezette be a hallgatóságát, hanem filmjeik sajátos szarkasztikus hangulatát is magyarázta. Az utolsó vendégtől, a magát dánmániásnak valló Vida Orsolyától azt tudtuk meg, hogy a dán emancipáció szomorú következményeként a férfiaknak már eszük ágában sincs a nőket maguk elé engedni az ajtóban vagy lesegíteni a kabátjukat. Továbbá még azt, hogy Shakespeare nem ok nélkül írhatta le: Valami bűzlik Dániában. Az ország ugyanis nemcsak a világ legnagyobb disznóhúsfogyasztója, hanem -exportőre is.

A következő európai csészét december 12-én szolgálja fel Szederkényi Olga ugyanitt, ezúttal ciprusi ízekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.