Macskák: van, ami sosem változik

A londoni ősbemutató után először nálunk játszották a Macskákat 1983-ban. A 30 éves előadásban az új nemzedék is színpadra lép.

rKissNelli
2013. 03. 25. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon 30 éve állandó telt házzal játsszák a musicalt. Ez volt Webbernek az a munkája, amelyben a legkevesebben hittek, pedig a zeneszerző ekkor már túl volt a világsikert hozó Jézus Krisztus Szupersztáron. A T. S. Eliot versciklusából készült művel kapcsolatban végül nem igazolódtak be a kételyek: dacára annak, hogy a macskák megosztó élőlények, és hogy egy versciklust meglehetősen nehéz feladat színpadra alkalmazni, a Macskák óriási siker lett – 2006-ig birtokolta a Brodwayn a leghosszabb ideig játszott musical címét, ekkor előzte le Andrew Lloyd Webber másik alkotása, Az operaház fantomja.

 

A  világon a második ország Magyarország volt, ahol színpadra került a Macskák, mindössze két évvel a londoni ősbemutató után, 1983. március 25-én. A rendező, Szirtes Tamás más sikerdarabok után ezzel a produkcióval is tarolt: a Macskák a magyar színházi életben példátlan pályát futott be, 1300 előadást ért meg. Andrew Lloyd Webber személyesen nézte meg a magyar ős-Macskákat, ő nyújtotta át a rendező Szirtes Tamásnak és a társrendező-koreográfus Seregi Lászlónak a dicséret babérkoszorúját azzal, hogy a pesti előadás jobb, mint a londoni. Mindaddig prózai színházként tartották számon a Madáchot, a teátrum a Macskákkal indult el a zenés színház irányába.

A Macskákat 1991-ben követte a másik Webber-musical, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, amelynek 2008-ban felújított változata is túl van már a 100. előadáson. Az operaház fantomját az 1986-os világpremier után tizenhét évvel mutatta be a Madách, ez a darab már 700 magyar előadást számlál. A 2005-ben bemutatott Volt egyszer egy csapat budapesti átírásában Webber tevékenyen részt vett, a bemutatón pedig megint csak ott volt. A Madách Színház többször rendezett Best of Webber-koncertet a Webber-musicalek dalaiból, először 2008-ban, a zeneszerző hatvanadik születésnapja alkalmából, és idén januárban is felcsendültek a dalok Budapesten.

Webber a látványos szuperprodukcióban hitt, a nagy létszámú tánckar és a jellegzetes, színes jelmezek a magyar előadásban is kezdettől visszaköszöntek, és a mai napig megmaradtak. Hagyományosan prózai színészek játszanak a Macskákban, annak ellenére, hogy a főszerepek komoly táncos-énekes tudást kívánnak. Harminc évvel ezelőtt is így volt ez, a balettművészeken kívül rengeteg tehetséges fiatal prózai színész kapott lehetőséget a musicalben. Az ő számukra hatalmas feladat volt a zenés színház, a premierre fél évig készült a társulat. A magyarországi premieren többek között Cseke Péter, Haumann Péter, Hűvösvölgyi Ildikó (akinek most a lányát, Kisfaludy Zsófiát láthatjuk Bombalurina szerepében) és Kishonti Ildikó játszottak. Több színész életét hosszú éveken keresztül kísérte a Macskák: Póka Éva 30 éve játssza Cassandra szerepét, Bencze Ilona először Bombalurinát, később Grizabellát játszotta. Összesen csaknem 190 színész lépett fel a Macskákban a harmincéves út során.

Az 1983-as színházi fotókon szinte megszólalásig ugyanazokat a díszleteket láthatjuk – a jól ismert csillárt és a beszakadt karosszéket –, mint ma. A rendező most is Szirtes Tamás, a koreográfia pedig Seregi László munkája. A koreográfusnak a Macskákban nyújtott teljesítményét már a nyolcvanas években is nagyra értékelte a kritika. Valószínűleg a mostani fiatal színészek és táncosok összeszedettsége, pontossága és szakmai alázata sem marad el a harminc évvel ezelőttitől. Visszatérő gond is akad: ahogy a harminc év előtti előadáson, úgy sok helyen most sem hallható pontosan a Romhányi József fordította szöveg. Akkor a tesztközönség nem nagyon tudta megmondani, miről szól pontosan T. S. Eliot és A. L. Webber közös alkotása. Ma ez aligha lehet probléma, hiszen kevés néző akad, aki ne lenne tisztában a Macskák történetével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.