Nem téved, aki szerint egy étkezőasztal legfőbb dísze maga a feltálalt étel, a jó hangulatot pedig a meghívottak elégedettsége biztosítja. Az asztal körüli együttlét ünnepélyességét azonban évezredek óta azzal emelik a házigazdák, hogy a különféle étkeket értékes tálalóedényekben kínálják. A különleges fogások tálalásához, fogyasztásához gyakran speciális eszközök is készültek, amelyek napjainkban nem vagy csak egészen különleges alkalmakkor használatosak.
A reprezentáció látványos kellékeinek sorába tartozik a középkori lakomákat idéző, hajó alakú, ezüst asztaldísz. Alkalmi tárlatunkon a barokk ünnepi asztalokat az állatokat és növényeket formázó fajansz tálalóedények jelenítik meg, a klasszicizmus korát pedig Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő tájképekkel díszített porcelánjai. Az étkezéshez kapcsolódó vidám borozgatáshoz évszázadokon át különféle tréfás ivóedények is készültek, ezek közé tartozik a német hagyományokat megjelenítő menyasszonypohár, amelynek kettős kelyhét az ifjú párnak egyszerre kellett kiinnia.
Akiket a praktikus szempontok érdekelnek, azok számára a különleges ételek tálalásának és fogyasztásának eszközei közül válogattak a rendezők, hogy bemutathassanak olyan tárgytípusokat, mint az ollio levesestál, a szőlőmosó, a pohárhűtő, a puncsmerő vagy a velőskanál. Szellemes ötletek nyomán jöttek létre ezek a tárgyak: a csirágfogó nem töri el a puhára főtt spárgaszárat, a hűtőkancsó belső tartályában olvadó jég nem vizezi fel az italt.
A gyerekeknek is szerettek volna olyan érdekességeket mutatni, amilyeneket talán még nem láttak, ezért kerültek be válogatásba az állat alakú edények, a teáskannát melegen tartó teababa, valamint a babaszobákba való porcelánkészletek és egyéb miniatűr edénykék.